Τι έφερε την Tesla στην Ελλάδα;

Τι έφερε την Tesla στην Ελλάδα;
Kim Hong-Ji / Reuters

Πολύς ντόρος έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την απόφαση της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας. Προσοχή! Η επενδυτική απόφαση της Tesla δε συνδέεται με την ανάπτυξη κάποιας παραγωγικής και εμπορικής μονάδας, αλλά αποκλειστικά με τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω αμερικανικός κολοσσός δεν παράγει και πουλάει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και προϊόντα ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ, φωτοβολταϊκά πάρκα και μπαταρίες.

Γιατί, όμως, μια τόσο μεγάλη εταιρεία, παγκόσμιου βεληνεκούς, παίρνει την απόφαση να επενδύσει στη χώρα μας; Έστω και με τη μορφή μιας μονοπρόσωπης ΙΚΕ με τίτλο Tesla Greece (φέρεται να έχει ΑΦΜ με ημερομηνία σύστασης την 22/02/2018). Όταν, μάλιστα, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τις αγορές που θα τοποθετηθεί, δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση με το ελληνικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η Tesla επέλεξε την Ολλανδία ως δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη -όχι για το χαμηλό κόστος- αλλά για την ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις, καθώς και για το σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Αυτό, λοιπόν, που οδήγησε τους επικεφαλής της εταιρείας να δημιουργήσουν ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, με έδρα τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», είναι το πραγματικά υψηλό επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων μηχανικών στους ηλεκτροκινητήρες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Tesla: «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό ταλέντο και τεχνικά πανεπιστήμια, προσφέροντας προσαρμοσμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες για την τεχνολογία των ηλεκτρικών κινητήρων». Άλλωστε, όπως προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ σε συνεργασία με τη ΜοΚΕ ΕΜΠ, το Πολυτεχνείο μπορεί να αποτελέσει ένα φυτώριο καλά εκπαιδευμένου, άρτια καταρτισμένου και ευρύτερα μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού. Με την περίπτωση της Tesla είναι σαν να εκπληρώνεται η γνωστή ρήση που λέει ότι: «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ».

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες, αυτό δεν είναι άλλο από τα ελληνικά μυαλά και το υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε. Φυσικά όλα αυτά αποτελούν απόρροια των ποιοτικών σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Διότι το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να νοσεί βαριά εξαιτίας των συμπεριφορών μιας μειοψηφίας ατόμων, να απαξιώνεται και να υποχρηματοδοτείται, όμως, αδιαμφισβήτητα, κάνει καλά τη δουλειά του βγάζοντας κορυφαίους επιστήμονες. Και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Έλληνες μηχανολόγοι είναι ιδιαίτερα θελκτικοί για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες επιχειρήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μικρό HUB που φέρνει η Tesla στην Ελλάδα, να είναι ένα θετικός οιωνός και για άλλες ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Προς το παρόν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, από τη στιγμή που το κράτος συνεχίζει να εμφανίζεται απρόθυμο στο να δημιουργεί πραγματικά κίνητρα και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τέτοιου είδους επιχειρηματικά ανοίγματα, που θα ανασάνουν την οικονομία προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πολλές ακόμα επενδυτικές εκπλήξεις προκειμένου να ορθοποδήσουμε.

Δημοφιλή