Τι είναι τελικά το περίεργο πλάσμα που εντοπίστηκε σε ακτή της Αυστραλίας

Η εικόνα που έκανε το γύρο του διαδικτύου
Blogger photo. Horrorwolfe/Twitter

Το περίεργο εύρημα φωτογραφήθηκε από έναν χρήστη του reddit και έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των social media. Πολλοί έγραψαν την άποψή τους για την προέλευσή του, ενώ παραδέχτηκαν πως όντως πρόκειται για κάτι εξαιρετικά περίεργο.

Κάποιοι είπαν πως πρόκειται για κάποιου είδους γυμνοβράγχιο, άλλοι πως μοιάζει με θαλάσσιο γυμνοσάλιαγκα ή μεγάλη τσούχτρα. Τελικά όμως οι περισσότεροι κατέληξαν πως επρόκειτο για μια θαλάσσια ανεμώνη που είχε ξεβραστεί στην αμμουδιά ανάποδα, προειδοποιώντας πως, ακόμη και ψόφια, ίσως προκαλούσε προβλήματα στο γενναίο που ενδεχομένως την άγγιζε με τα δηλητηριώδη πλοκάμια της.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι ζώα με σώμα κάπως κυλινδρικό, που βρίσκονται κολλημένα με τη βάση τους ή το πόδι τους πάνω σε άλλο στερεό σώμα, ενώ στην αντίθετη ελεύθερη άκρη του σώματος τους φέρουν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.

Το στόμα τους φέρει γύρω του απλά και κοίλα πλοκάμια, που ο αριθμός τους διαφέρει από το ένα ζώο στο άλλο και είναι πολλαπλάσιο του έξι, καταλήγει δε στον οισοφάγο, που μπαίνει μέσα στην στοματική κοιλότητα και συνδέεται ακτινωτά διαμέσου μεσεντερίων με τα τοιχώματά της.

Έτσι το σώμα διαιρείται σε διαχωρίσματα, με τα οποία επικοινωνεί ο οισοφάγος διαμέσου μιας κεντρικής κοιλότητας. Από τις δύο μεριές του οισοφάγου και προς τις αντίστοιχες γωνίες του στόματος απλώνεται ένα ζευγάρι σιφωνόγλυφα, που παραμένουν συνεχώς ανοιχτά, επιτρέποντας έτσι την είσοδο και την έξοδο ρευμάτων νερού, που κάνουν τη δουλειά της αναπνοής και της απέκκρισης.

Οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Επίσης, αντίθετα προς τα στενά συγγενεύοντα μ’αυτές κοράλλια, ποτέ δε σχηματίζουν εσωτερικά ασβεστολιθικό σκελετό.

Σε μερικές μονάχα περιπτώσεις μπορεί να φτιάξουν τέτοιο σκελετό, αλλά μονάχα απ’έξω στο εκτόδερμα. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.