ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/07/2018 17:21 EEST | Updated 11/07/2018 18:54 EEST

Τι εννοεί ο Χαν όταν μιλά για αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας;

DIMITAR DILKOFF via Getty Images

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του μίλησε για «αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας» και στη χώρα μας έγινε ένας κακός χαμός για την «περίεργη δήλωση». 

Ειδικότερα ο κ. Χαν ανέφερε τα εξής:

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για μια κάπως αναδιάρθρωση συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες. Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες».

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Τι μπορεί να εννοούσε λοιπόν ο Επίτροπος; Για διαπραγματεύσεις που αφορούν χερσαία σύνορα; Ή μήπως για τα θαλάσσια σύνορα, που έτσι και αλλιώς αναδιαρθρώνονται όταν συμφωνούνται οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ δύο κρατών; 

Το δεύτερο. Σύμφωνα με την Κομισιόν που εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, ο Χαν σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε αλλαγή συνόρων. «Ο Επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας». 

Η ΝΔ από την πλευρά της «βλέπει» στη δήλωση Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία. 

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί «τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς προσθέτει: «Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Η απάντηση Μαξίμου 

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο την ανακοίνωση της ΝΔ: 

«Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη.

Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη...».

Το ΚΚΕ πάλι, ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει τι εννοεί ο Γιοχάνες Χαν. 

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που κι αυτή -όπως και η συμφωνία με την πΓΔΜ- έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ» αναφέρει σχόλιο του κόμματος για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν, καταλήγοντας «στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών συνεχίζονται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες, Τρίτη, με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα,στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων.

Sponsored Post