ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/01/2018 18:01 EET | Updated 01/01/2018 18:02 EET

Τι επιφυλάσσει το 2018 για το μέλλον της Ευρώπης

Ιταλία, Καταλονία και Βρετανία οι μεγαλύτερες απειλές

SOOC

 

Οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, το Brexit και οι εξελίξεις στην Καταλονία θα αποτελέσουν τις βασικές πηγές αβεβαιότητας για την Ευρώπη το 2018. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, μέσα στην επόμενη χρονιά το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταλήξει για τη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρησή του από το μπλοκ.

Λονδίνο και Βρυξέλλες αναμένεται να διαπραγματευτούν για έναν μεταβατικό διακανονισμό για μια συνολική εμπορική συμφωνία, ενώ ακόμα κι αν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν νωρίτερα απ′ ότι προβλέπεται, η συμφωνία δεν μπορεί να εγκριθεί μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει κι επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο του 2019.

Τη χρονιά που έρχεται η Καταλονία θα εξακολουθήσει να είναι πηγή ανησυχίας για τη Μαδρίτη και την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν και αν η Καταλονία δεν αποσχιστεί από την Ισπανία ούτε του χρόνου, τα ερωτήματα για το μέλλον της περιοχής θα πληθύνουν.

Οι εκλογές στην Ιταλία, οι οποίες θα διενεργηθούν μέχρι το Μάιο, αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα από τα κόμματα της χώρας έχουν «καταδικάσει» τους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη για τα ελλείμματα ενώ όποιοι κι αν είναι τελικά οι κυβερνώντες μάλλον θα ασκήσουν πιέσεις για επαναπροσδιορισμό των στόχων αυτών. Όπως και να ΄χει, μια ευρωσκεπτικιστική Ιταλία -η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- θα αποτελούσε κίνδυνο για την ομαλή πορεία του νομισματικού μπλοκ.