ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/03/2019 15:39 EET | Updated 27/03/2019 15:41 EET

Τι φέρνει η τροπολογία για την προστασία της α' κατοικίας

Πρώτη φορά περιλαμβάνει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την α κατοικία.

sborisov via Getty Images

Εντός της εβδομάδος θα ψηφιστεί η τροπολογία για την προστασία της α κατοικίας που για πρώτη φορά περιλαμβάνει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την α κατοικία, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα ο Δ. Τζανακόπουλος έκλεισε το ενδεχόμενο για «δώρο Πάσχα», αλλά το άνοιξε για τρεις άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις: τις 120 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις χηρείας.

«Ο αστικός χώρος συμμαχεί με την Αριστερά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πλήρως και καλωσόρισε την συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη «στον κοινό αγώνα» μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας μάλιστα και πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο σε αυτή. «Άνθρωποι που προέρχονται από την αστική τάξη έχουν ξανασυμμαχήσει με την Αριστερά στο παρελθόν και θα ξανασυμπαραταχθούν στο μέλλον. Αυτό ενοχλεί τα διάφορα κέντρα που διαπιστώνουν ότι δεν υφίσταται η «υγειονομική ζώνη» που ήθελαν γύρω, από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Π. Κόκκαλη και την διαπλοκή ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε με ερώτηση: «βρίσκεται σε κάποια λίστα ο Πέτρος Κόκκαλης;». και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις με την διαπλοκή χτίζονται στο σκοτάδι. Δεν χτίζονται στο φως της ημέρας. Ο Π. Κόκκαλης ζητά την ψήφο των πολιτών απέναντι στη διαπλοκή» και «συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά απέναντι στην ακροδεξιά κουλτούρα και σε μία ζοφερή συνθήκη που διαμορφώνεται στην Ευρώπη».

 Πρώτη φορά εντάσσονται και τα επιχειρηματικά δάνεια

«Εντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί η τροπολογία για την α κατοικία. Η συζήτηση με τους εταίρους έχει προχωρήσει. Έχουμε βρει κοινά σημεία και μικρές διαφορές που άνθρωποι νοήμονες θα μπορούν να συμφωνήσουν .Θεωρούμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα από τους εταίρους την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, όπως σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι:

-Η κάλυψη αφορά την α κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και  πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να είναι  μέχρι και 175.000 ευρώ.

-Επίσης, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων, να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

-Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

-Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι και το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους  με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

-Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση.

-Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου  για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης – δηλαδή έως και 25 χρόνια – στις καταβαλλόμενες δόσεις.

-Η διαδικασία της ρύθμισης  θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

-Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

-Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

«Δώρο Πάσχα»: «Δεν μοιράζουμε λεφτά με το ελικόπτερο»

 Υπογραμμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί «επίδομα Πάσχα». «Τα ζητήματα έχουν ξεκαθαριστεί από χθες. Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο. Δεν κάνει προεκλογικά τρικ. Έχουμε συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική που την έχουμε ξεδιπλώσει κατά την διάρκεια της τετραετίας μας» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 χρησιμοποιείται». Όπως εξήγησε, «αν και εφόσον στο μέλλον δημιουργηθούν δημοσιονομικές δυνατότητες θα σκεφτούμε τον τρόπο που τα παραπανίσια χρήματα θα δοθούν για την στήριξη των αδύναμων στρωμάτων και της κοινωνικής πλειοψηφίας». Υπενθύμισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο που θα κατανεμηθεί το υπερπλεόνασμα του 2019» που είναι παραπάνω από 1 δις ευρώ.

Έρχονται οι 120 δόσεις

Ο Δ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε για τις 120 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και είπε ότι τις σχετικές ρυθμίσεις «επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας». «Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει» είπε εμφατικά και πρόσθεσε με νόημα ότι «οι 120 δόσεις έχουμε πει ότι δεν αφορούν την μεταμνημονιακή περίοδο» άρα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ρωτήθηκε ακόμη για τις συντάξεις χηρείας και επεσήμανε ότι «είναι ένα θέμα που επεξεργάζεται το Εργασίας».