Τί ίσχυε και τί ισχύει με τις συναθροίσεις - «Χαλάρωση μέτρων» λέει το Υπ.Προστασίας

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, πάντως, δηλώνουν πως το βάρος πάντα πέφτει στην Αστυνομία, όταν η πολιτεία αδυνατεί να πείσει τους πολίτες.
Eurokinissi

Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100 ατόμων.

Αυτή η πρωινή απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προβλημάτισε τους πάντες. Πολιτικούς, σωματεία, δημοσιογράφους, ακόμα και τους αστυνομικούς, που θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

Πηγές της Λεωφόρου Κατεχάκη ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της Αστυνομίας, αλλά για μία απόφαση με την οποία δίνεται νομική υπόσταση στην εισήγηση επιτροπής λοιμοξιολόγων, που το πρότεινε στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε το πρωί ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά δείχνει ακόμα μία χαλάρωση των μέτρων.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του Νοεμβρίου ανεστάλησαν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις σε δημόσιο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο με επιφύλαξη τις δημόσιες συναθροίσεις βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος.

Τώρα μπαίνει όριο και σε αυτές, το όριο των 100 ατόμων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «προφανώς ο κύριος Οικονόμου συνέκρινε τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, οπότε η απαγόρευση ήταν καθολική». Προσθέτουν δε ότι ούτως ή άλλως υπάρχει πρόβλημα με τις συναθροίσεις, καθώς είμαστε σε περίοδο περιορισμού μετακινήσεων και πουθενά δεν προβλέπεται μετακίνηση για τη συμμετοχή σε αυτές.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, πάντως, σχολιάζοντας τη νέα απαγόρευση δηλώνουν πως το βάρος πάντα πέφτει στην Αστυνομία, όταν η πολιτεία αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων.

Δημοφιλή