ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2018 10:00 EEST

Tι κάνουν 20.000 παλέτες εμφιαλωμένων νερών παρατημένες στο Πουέρτο Ρίκο, έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό τυφώνα;

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και οδυνηρών καταστροφών, η πρώτη βοήθεια που προσφέρεται στους εκάστοτε πληγέντες είναι φιάλες με νερό, τόσο για την επιβίωσή τους, όσο και για την εν δυνάμει καθαριότητά τους.

Αυτό σημαίνει, ότι και πέρυσι, μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα «Μαρία» που καταγράφεται πως κόστισε τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων, η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό για παροχή βοήθειας, είναι η χορήγηση εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο, οι 20.000 παρατημένες παλέτες σε άσφαλτο του Πουέρτο Ρίκο, ανοίγει μία νέα συζήτηση.

Πρώτα, ο Αμπντιέλ Σαντάνα, εκπρόσωπος των Αρχών του Πουέρτο Ρίκο, δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τις παλέτες με τα νερά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), δήλωσε ότι αυτό παρατηρήθηκ, καθώς δεν παρακολούθησε τις συγκεκριμένες αποστολές.

Ο διαχειριστής Γενικών Υπηρεσιώς, όμως, Ότμαρ Τσάβεζ, τονίζει ότι είχαν διανεμηθεί περίπου 700 παλέτες, αλλά άρχισαν να υπάρχουν παράπονα για την άσχημη μυρωδιά και γεύση του νερού.

 O Άγγελο Κρουζ Ράμος, δήμαρχος του δήμου Σέιμπα, τονίζει στο ABC πως δεν είναι σίγουρος, πότε βρέθηκαν σε αυτό το σημείο όλες αυτές οι παλέτες.

Κανένας από τους οργανισμούς δεν φαίνεται να έχει μια απάντηση για πόσο καιρό το νερό βρίσκεται στην άσφαλτο και γιατί δεν είχε διανεμηθεί. Σε μια κρίσιμη στιγμή που το νερό ήταν απαραίτητο για την περιοχή, ήταν απλά παρατημένο σε έναν απομακρυσμένο δρόμο της πόλης. 

Όλα αυτά βρίσκονται στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ που αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από τον κυκλωνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα τέλη Αυγούστου, ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο είχε δηλώσει πως είχε «δώσει εντολή να επικαιροποιηθεί ο επίσημος απολογισμός στους 2.975 νεκρούς».

 

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά