ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/02/2018 11:04 EET

Τι κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος επίπλων που έγινε στόχος βομβιστών

Eurokinissi

Κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής έδωσε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης το ζευγάρι ιδιοκτητών του καταστήματος επίπλων που έγινε στόχος βομβιστών στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου.

Το κατάστημα ανήκει σε εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι ταξίδεψαν χθες Πέμπτη στην πρωτεύουσα, επεσήμαναν στους αστυνομικούς ότι δεν έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με κανέναν, ότι η επιχείρηση είναι οικογενειακή και δεν χρωστάει, ότι δεν έχουν δεχθεί απειλές ή ενοχλήσεις και ότι δεν μπορούν να φανταστούν ποιος θα είχε κίνητρο να τους επιτεθεί.

Οι δράστες περιγράφονται από την Αστυνομία ως «επαγγελματίες». Έφτασαν στο κατάστημα με μοτοσικλέτα, φορούσαν κράνη για να μην αναγνωριστούν από τις κάμερες ασφαλείας και είχαν στα χέρια τους μία «καλοφτιαγμένη» βόμβα με βραδύκαυστο φιτίλι (τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό αντικείμενο).

Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στην είσοδο του καταστήματος από τον έναν από τους δύο κρανοφόρους, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών να κατεβαίνει από τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού με ψυχραιμία, να αφήνει τη βόμβα, να επιβιβάζεται στη μηχανή ως συνεπιβάτης και να διαφεύγει με το συνεργό του. Από την έρευνα δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρχε ομάδα υποστήριξης με την Αστυνομία να εκτιμά ότι έδρασαν μόνο οι δύο εικονιζόμενοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, γεγονός που έκανε την έκρηξη πολύ πιο επικίνδυνη. Το ευτύχημα ήταν ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, οι οποίες ήταν εκτεταμένες. Μάλιστα, ζημιές έγιναν και σε παρακείμενο κατάστημα.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι κρανοφόροι κάνει τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να πιστεύουν ότι ήθελαν να στείλουν κάποιο «μήνυμα», το οποίο είναι ακόμα νωρίς για να «αποκωδικοποιηθεί» από τις Αρχές.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι περισυνέλεξαν υπολείμματα της βόμβας που μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι κατασκευαστές της βόμβας μπορεί να σχετίζονται με υποθέσεις του παρελθόντος.