ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/10/2018 17:40 EEST | Updated 02/10/2018 17:43 EEST

Τι λέει ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Αθήνα που τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω έρευνας του OLAF

EUROKINISSI

Έκπληκτος δηλώνει, μιλώντας στη HufPost Greece, ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, για το θέμα που έχει προκύψει με την έρευνα της OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος και άλλοι δύο συνεργάτες του γραφείου (ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και μια διοικητική υπάλληλος), τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, ερευνάται υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο γραφείο της Αθήνας από την OLAF. 

Ο ίδιος ο κ. Αντωνακόπουλος, μιλώντας στην HuffPost Greece επισημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποια είναι η κατηγορία, τονίζοντας ότι «κάποιοι αποφάσισαν να μου επιτεθούν τρεις μήνες πριν πάρω σύνταξη». 

Όπως μας είπε, το μόνο που γνωρίζουν επίσημα είναι ότι ερευνάται «εικαζόμενη παράληψη διοικητικού χαρακτήρα», χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Μάλιστα οι διοικητικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν ξεκινήσει έρευνα από τις 29 Ιουνίου, η οποία όμως γνωστοποιήθηκε στην Αθήνα τρεις μήνες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Διαψεύδει όσα γράφτηκαν σε κάποια μέσα ενημέρωσης ότι ο OLAF έχει έρθει στην Αθήνα και σφράγισε το γραφείο, καθώς και ότι η υπόθεση αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, αφού τέτοια κονδύλια δεν περνάνε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Γενικά όλες οι διαταγές πληρωμής υπογράφονται στις Βρυξέλλες, εμείς πληρώνουμε μόνο τους λογαριασμούς του γραφείου», μας λέει χαρακτηριστικά. «Έχουμε συμβάσεις χαμηλού προϋπολογισμούς και όλοι οι φάκελοι ετοιμάζονται σε στενή συνεργασία με τις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών». 

Επίσης δηλώνει έκπληκτος γιατί αποφάσισαν να αποκεφαλίσουν το γραφείο σε προεκλογική περίοδο, όπου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία λόγω ευρωεκλογών. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, είχε δηλώσει ότι «κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοσιονομικών διαδικασιών και ελέγχων του Κοινοβουλίου, έφτασαν στο φως διάφορες συναλλαγές που έγιναν και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό από το Γραφείο των Αθηνών και προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά τους. Ύστερα από μια εσωτερική έρευνα, το Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν υποχρεωμένο να παραπέμψει την υπόθεση στον OLAF, την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ. Η OLAF επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα».