ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2019 13:18 EEST | Updated 10/09/2019 15:36 EEST

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο την υπόθεση του πράκτορα της CIA

Κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα και όνομα.

brightstars via Getty Images

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο Ρώσος πρώην αξιωματούχος που υποδεικνύεται σε ρεπορτάζ από ΜΜΕ ως «asset» της CIA στη Ρωσία είχε εργαστεί στη ρωσική προεδρία, αλλά δεν είχε άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Δευτέρα πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποίησαν επιχείρηση το 2017 για την απομάκρυνση ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου και «asset» της CIA.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε την Τρίτη πως ο εν λόγω αξιωματούχος ενδεχομένως να ήταν ένας άνδρας ονόματι Όλεγκ Σμολένκοφ. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι ο Σμολένκοφ είχε εργαστεί στη ρωσική προεδρία, αλλά είχε απολυθεί το 2016/2017.

Αρνήθηκε να πει εάν ήταν πράκτορας ή όχι, αλλά υποστήριξε πως τα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ διαβάζονται σαν «φτηνό μυθιστόρημα».

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Σμολένκοφ πήγε διακοπές στο Μαυροβούνιο με την οικογένειά του το 2017 και εξαφανίστηκε, πριν ένας άνδρας με το ίδιο όνομα και μια γυναίκα με το ίδιο όνομα με τη σύζυγο του Σμολένκοφ αγοράσουν ένα σπίτι στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κοντά στην Ουάσινγκτον. 

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σμολένκοφ είχε εργαστεί για τον Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθό του προέδρου Πούτιν. 

Ερωτηθείς για το αν το Κρεμλίνο ανησυχεί για τη ρωσική αντικατασκοπεία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «η ρωσική αντικατασκοπεία δουλεύει μια χαρά». 

Το NBC News μετέδωσε πως δημοσιογράφος του επισκέφθηκε το σπίτι όπου θεωρείται πως διαμένει ο εν λόγω πληροφοριοδότης, αλλά όταν χτύπησε την πόρτα τον πλησίασαν και του έκαναν ερωτήσεις δύο άνδρες οι οποίοι δεν δήλωσαν την ταυτότητά τους.