Τι μπορούν (και τι όχι) να μας πουν τα COVID τεστ για το πόσο μεταδοτικοί είμαστε

Μερικοί άνθρωποι βγαίνουν θετικοί για εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Να γιατί — και τι να κάνουμε αν είμαστε εμείς.
Goodboy Picture Company via Getty Images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άλλαξαν πολύ τις οδηγίες τους για τα άτομα που απομονώνονται με COVID-19 τον περασμένο μήνα, και αυτές οι αλλαγές έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους σε... σύγχυση.

Ωστόσο, η ουσία για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID - είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι κι αν έχουν συμπτώματα είτε όχι - είναι ότι πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες. Μετά από τις πέντε μέρες, εάν δεν έχουμε συμπτώματα ή τα συμπτώματά μας βελτιώνονται, μπορούμε να φύγουμε από το σπίτι και να φοράμε μάσκα. (Εάν δεν αισθανόμαστε καλύτερα, θα πρέπει να παραμείνουμε απομονωμένοι και να μιλήσετε με το γιατρό μας για τα επόμενα βήματα).

Αυτό που απουσιάζει σημαντικά από αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές - μια παράλειψη που αποτέλεσε πηγή πολλών δημοσίων συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες - είναι η απαίτηση για τεστ. Δεν χρειαζόμαστε ένα αρνητικό τεστ για να εγκαταλείψουμε την απομόνωση, κάτι που έχει να κάνει πολύ με το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί απλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεστ αυτή τη στιγμή. Αλλά αντανακλά επίσης το κάπως αινιγματικό γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι θετικοί για τον COVID εβδομάδες, αν όχι μήνες, αφού δεν είναι πλέον μεταδοτικοί.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Και τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με τα τεστ αν είχαμε COVID και τερματίσαμε την απομόνωση ή την καραντίνα μας; Να τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Διαβάστε για τις οδηγίες καραντίνας του ΕΟΔΥ και τι ισχύει στην χώρα μας:

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και δύο έως τρεις ημέρες μετά.

Η νέα συντομευμένη καθοδήγηση των Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αντικατοπτρίζει την πεποίθηση του οργανισμού ότι η μεγαλύτερη μετάδοση της COVID συμβαίνει δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ενός ατόμου, καθώς και δύο έως τρεις ημέρες μετά. Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί είναι πιθανώς λιγότερο μεταδοτικοί στους άλλους.

Αρχικά, ωστόσο, το CDC συνέστησε μια μακρύτερη, πιο συντηρητική οδηγία καραντίνας 10 ημερών, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα με ήπια έως μέτρια COVID δεν είναι πλέον μεταδοτικά μετά από 10 ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρή έως κρίσιμη ασθένεια δεν είναι πλέον μεταδοτικοί μετά από 20 ημέρες.

Υπάρχουν λοιπόν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι κάπως μεταδοτικοί, ας πούμε, την έκτη ημέρα; Μάλλον ναι. Αλλά οι νέες συντομευμένες κατευθυντήριες γραμμές σε καραντίνα έχουν τις ρίζες τους στον δύσκολο συμβιβασμό που πρέπει να γίνει μεταξύ επιστήμης και πρακτικότητας.

«Υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων. Είμαι στην ομάδα που πίστευα ότι το CDC τα κατάφερε πολύ σωστά, εξισορροπώντας την εξαιρετική δημόσια υγεία με το να επιτρέπει στην κοινωνία να λειτουργεί... [αλλά] υπήρξαν συνάδελφοί μου, πολύ επιτήδειοι, πολύ διορατικοί, που θα ήθελαν να εισαχθεί η επιλογή της διενέργειας τεστ», δηλώνει ο Γουίλλιαμ Σάφνερ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Τα PCR μπορεί να συνεχίζουν να δείχνουν θετικά για εβδομάδες - ή μήνες

Καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμα κομμάτια του ιού στην ανώτερη αναπνευστική οδό τους έως και για τρεις μήνες.

Οι δοκιμές PCR - που θεωρούνται από καιρό ως το χρυσό πρότυπο - είναι αρκετά ευαίσθητες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συλλέγουν αυτά τα «κομμάτια» (πιο επιστημονικά γνωστά ως RNA) πολύ πέρα από το σημείο όπου είμαστε πραγματικά επικίνδυνοι για οποιονδήποτε άλλο.

«Τα τεστ PCR δεν δοκιμάζουν για τον ιό, δοκιμάζουν μόνο ένα μέρος του RNA του ιού. Αυτό λειτουργεί θαυμάσια αν έχουμε συμπτώματα. Αλλά όπως αποδεικνύεται, παρόλο που γινόμαστε καλά, μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα ιού που έχουν μείνει στο σώμα μας και αυτό το τεστ είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να συνεχίσει να το συλλαμβάνει», λέει ο Σάφνερ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται να κάνουμε επανέλεγχο με PCR για 90 ημέρες — εκτός εάν εμφανίσουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κάποιος επαγγελματίας υγείας αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο για εμάς.

Αν διαγνωστούμε θετικοί με rapid μετά την πέμπτη μέρα θα πρέπει να είμαστε ακόμα μεταδοτικοί

Αν και δεν χρειάζεται να κάνουμε ένα rapid τεστ αντιγόνου για να τερματίσουμε την καραντίνα — και ίσως να μην μπορούμε να το κάνουμε τώρα — εάν το κάνουμε την πέμπτη ημέρα, για παράδειγμα, και επανέλθει θετικό, μπορεί να είμαστε ακόμα μεταδοτικοί.

«Είμαστε δυνητικά μολυσματικοί. Πιθανότατα πολύ λιγότερο από ό,τι είμασταν την τρίτη μέρα», λέει ο Σάφνερ. Τα rapid τεστ αντιγόνου είναι χρήσιμα για την ανίχνευση υψηλού ιικού φορτίου, επομένως ένα θετικό αποτέλεσμα πιθανότατα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να αποβάλλουμε τον ιό, κάτι που πιθανότατα μας κάνει πιο μεταδοτικούς.

Αλλά σε πρόσφατες συνεντεύξεις, η Διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι, το έχει μετριάσει λίγο, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα rapid τεστ στο σπίτι «δίδουν μια καλή ένδειξη της μεταδοτικότητας σε αυτό το στάδιο της μόλυνσης». Αξίζει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει ένα σαφές, γενικώς αποδεκτό όριο για το πόσος ιός πρέπει να υπάρχει στο σώμα μας προκειμένου να τον μεταδώσουμε σε άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC λέει ότι η «αυστηρή» χρήση μάσκας μέχρι την δέκατη ημέρα είναι τόσο σημαντική...

Αν έχουμε ερωτήσεις ή χρειαζόμαστε αποδείξεις ότι δεν είμαστε πλέον μεταδοτικοί, ας μιλήσουμε στον γιατρό μας

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του CDC — και να παρακολουθούμε τυχόν αλλαγές (σ′ αυτές). Ας μην εγκαταλείψουμε την καραντίνα πριν δούμε ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις (για να το κάνουμε). Αν μπορούμε να κάνουμε ένα rapid τεστ, (αυτό είναι) υπέροχο. Αλλά επίσης, εάν έχουμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία μας, ας απευθυνθούμε οπωσδήποτε στον γιατρό μας...

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες χρειαζόμαστε ένα αρνητικό αποτέλεσμα PCR προκειμένου να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες, όπως η επιστροφή στο γραφείο ή να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μας θα πρέπει να μπορεί να μας βοηθήσει παρέχοντας αποδείξεις ότι είχαμε τον ιό και αναρρώσαμε, ακόμα κι αν οι εξετάσεις PCR εξακολουθούν να δείχνουν θετικό αποτέλεσμα.

Ας θυμηθούμε, ακόμη και αφού έχουμε νοσήσει από κορονοϊό — κι ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί και κάνει και την αναμνηστική δόση — είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες δημόσιας υγείας σχετικά με την κάλυψη, την κοινωνική απόσταση κ.λπ. Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, η κατάσταση είναι ρευστή και οι ειδικοί εξακολουθούν να ανακαλύπτουν τα καλύτερα μέτρα για τη δημόσια υγεία καθώς τα πράγματα αλλάζουν.