Τι να κάνετε εάν η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας δεν παίρνουν σοβαρά τον κορονοϊό

Τόσο οι μικρότεροι όσο και οι μεγαλύτερες γενιές καλούνται να μείνουν σπίτι, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται. Να πώς θα τους πείσετε να προστατευθούν.
WinnieVinzence via Getty Images

Η Τζόρνταν, τελειόφοιτη διδακτορικού στη Βρετανία, πέρασε την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι με την ανησυχία ότι οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση, μπορεί να φέρει τους ηλικιωμένους παππούδες της αντιμέτωπους με τον Covid-19. Τους γονείς της, όμως, δεν τους είδε και τόσο ανήσυχους για το συγκεκριμένο θέμα.

«Συνεχίζουν να εργάζονται, κάτι που καταλαβαίνω επειδή η μητέρα μου είναι δασκάλα - τα σχολεία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά στο Ηνωμένο Βασίλειο - και ο μπαμπάς μου εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους, σημείωσε η Τζόρνταν που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της. Οι γονείς της επισκέπτονται ακόμα τους παππούδες της και πηγαίνουν έξω για φαγητό στα εστιατόρια.«Ο μπαμπάς μου συνεχίζει να λέει ”είναι ακριβώς όπως η γρίπη”και ότι ”πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα”. «Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πώς η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους».

Και η συγγραφέας Μικαέλα Γουόλει από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να αναγκάσει τους συγγενείς της να μείνουν σπίτι, διότι δεν καταλαβαίνουν διαφορετικά. «Ζω στο Μέριλαντ, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι μας ήταν πολύ δραστήριοι στο να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού», δήλωσε. «Όμως, ένα μεγάλο μέρος της οικογένειάς μου ζει στο Deep South, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν φημίζονται για τις καίριες αποφάσεις τους».

«Δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση όσο ακούγεται από τα ΜΜΕ» είναι η απάντηση που λαμβάνει καθημερινά από τους συγγενείς της. «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπω τους ανθρώπους που αγαπώ να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο», εξήγησε η Γουόλει στη HuffPost.

Οι παραπάνω ιστορίες δείχνουν ότι η ανευθυνότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο τους «μιλένιαλς» που βγήκαν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου για να πιουν χαρούμενοι μπύρες και να γιορτάσουν, αλλά και οι «boomers» που φαίνεται να αψηφούν τελείως τους κινδύνους, σε μια ηλικία που δεν του επιτρέπεται. Υπενθυμίζεται, ότι ο κορονοϊός σκοτώνει ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας.

«Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ανοσία στον πανικό, παρόλο που δεν έχουν ουδεμία ανοσία στον COVID19«, δήλωσε ο Shane G. Owens, ψυχολόγος και βοηθός διευθυντή της πανεπιστημιακής ψυχικής υγείας στο Farmingdale State College (SUNY).

«Όταν η βαθιά ριζωμένη αίσθηση ελευθερίας των Αμερικανών συνδυαστεί με την ανοσία στον πανικό, μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός», δήλωσε ο καθηγητής. «Δεν μας αρέσει να μας λένε πού να μην πάμε και τι να μην κάνουμε».

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας. Αλλά πώς θα πείσετε τους συγγενείς σας ότι όλο αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ή οικογενειακό ζήτημα, αλλά μια μεγάλη παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία; Οι παραπάνω δίνουν στη HuffPost ορισμένες συμβουλές.

dowell via Getty Images

Μην κρίνετε τους συγγενείς για τη συμπεριφορά τους, απλά πείστε τους με γεγονότα

Εκφράστε τη γνώμη σας με σαφήνεια και χωρίς κριτική. Ελάτε προετοιμασμένοι με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , είπε. Ακόμα κι αν είναι νέοι ή σχετικά υγιείς για την ηλικία τους, μπορούν να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους με προβλήματα υγείας.

Πρέεπει να κατανοήσουν την ευθύνη τους και τις συνέπειες των πράξεών τους.

Προσεγγίστε τη συζήτηση με αγάπη

Η μισή δουλειά βρίσκεται στη μετάδοση του μηνύματος. Δείξτε το πραγματικό σας ενδιαφέρον για την ασφάλεια των ανεύθυνων συγγενών και φίλων σας, φανερώστε ότι νοιάζεστε για την υγεία τους και πως θέλετε πραγματικά να ακολουθήσει τα μέτρα που τηρούν όλοι, επειδή είναι σημαντικό πρόσωπο για εσάς.

Εστιάστε σε αυτόν που τον ενδιαφέρει

Κανένας δεν θέλει να του λέει ο άλλος τι να κάνει. Αυτό που πρέπει να ξέρει, όμως, για να δράσει ανάλογα είναι οι συνέπειες των πράξεων του. Δηλαδή, αν τον ενδιαφέρει η υγεία των αγαπημένων του ατόμων, εστιάστε στο γεγονός ότι αν συνεχίσει να αντιδρά στα μέτρα, μπορεί να μην τα δει ποτέ ξανά. Αν τον ενδιαφέρει η δουλειά και η εργατικότητά του δεν εφησυχάζεται, εξηγήστε του ότι δεν θα κάνει καλύτερα τα πράγματα αν μιμηθεί τους υπόλοιπους συναδέλφους του που δουλεύουν από το σπίτι ή δεν δουλεύουν καθόλου.

coldsnowstorm via Getty Images

Συγκρίνετε τον κορονοϊό με τις πανδημίες και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του παρελθόντος

Επειδή ο κόσμος ξεχνά εύκολα, μια υπενθύμιση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αν οι συγγενείς έχουν ζήσει κι άλλες πανδημίες που αφορούν παγκόσμιες κρίσεις υγείας, σίγουρα γνωρίζουν τα αποτελέσματα που φέρνει η καραντίνα.

Ίσως βίωσαν την επιδημία πολιομυελίτιδας στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Ή ίσως ο παππούς σας γεννήθηκε μόλις λίγα χρόνια μετά την πανδημία γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε περίπου 675.000 Αμερικανούς από 20 εκατομμύριο έως 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Μιλήστε για αυτές τις ιστορικές στιγμές με τους νεότερους συγγενείς που θέλουν να αγνοήσουν κι αυτοί τα μέτρα.

«Υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι η προσωπική θυσία είναι απαραίτητη για το κοινό καλό».

Αναγνωρίστε ότι η κοινωνική απομάκρυνση είναι δύσκολη ακόμα και για εσας

Ο καθένας αισθάνεται το αίσθημα τις απομόνωσης τις τελευταίες ημέρες λόγω κορονοϊού. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσεγγίσετε τον συγγενή σας με την ενσυναίσθηση: Είσαστε εξίσου αποτρελαμένοι με την απομόνωση. Μην διστάσετε να τους το πείτε.

Πηγή :HuffPost US