ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2018 18:23 EET | Updated 11/12/2018 18:24 EET

Τι πιστεύουν οι Γάλλοι για τα «Κίτρινα Γιλέκα»;

Η δεύτερη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας

Getty Commercial

Για τους περισσότερους τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατάφεραν να πετύχουν αυτό που ήθελαν -τουλάχιστον ως ένα βαθμό- αφού δέκα περίπου μέρες μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα από το διάγγελμά του ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε πως θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Τι πιστεύουν όμως οι πολίτες για τα Κίτρινα Γιλέκα; Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε η γαλλική έκδοση της HuffPost πρόσφατα και δημοσίευσε στη συνέχεια η ελληνική, αν τα «Κίτρινα Γιλέκα» συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του 2019 θα έπαιρναν 12% ενώ θα αποτελούσαν απειλή τόσο για την Μαρίν Λεπέν όσο και για τον Ζακ-Λυκ Μελανσόν.

Νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύει το statista.com παρουσιάζει την άποψη της κοινωνίας για τα «Κίτρινα Γιλέκα». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε βάθος χρόνου. Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα, το διάστημα 6-7 Νοεμβρίου το 51% των Γάλλων πολιτών υποστήριζε ξεκάθαρα το κίνημα, το 20% αντιμετώπιζε θετικά τη δράση τους, ενώ το 6% εξέφραζε ανοιχτά την αντίθεσή του στο κίνημα. Παρόμοια ήταν η πορεία και το επόμενο διάστημα, αξιοσημείωτο όμως είναι πως με τη συνέχιση των διαδηλώσεων σταδιακά σημειώθηκε μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που στήριζαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» και μικρή αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που εξέφραζε την αντίθεσή του.

Ειδικότερα έτσι, το διάστημα 13-14 Νοεμβρίου το ποσοστό υποστήριξης ανήλθε στο 47% ενώ αυτό της αντίθεσης στο 6%. Την περίοδο 20-21 Νοεμβρίου το ποσοστό υποστήριξης ανήλθε στο 42% ενώ αυτό της αντίθεσης στο 8%. Η θετική ανταπόκριση των πολιτών αυξάνεται πάλι το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου, και αγγίζει το 48% ενώ το διάστημα 3-4 Δεκεμβρίου πέφτει στο 46%. Την ίδια περίοδο, το 7% των Γάλλων πολιτών επισημαίνει πως δεν έχει θετική άποψη για τα «Κίτρινα Γιλέκα».