Τι πραγματικά χρειάζεται για να γίνει κάποιος αστροναύτης; Απαντάει ένας ειδικός

Όταν ρωτούν τα αγοράκια τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, τα περισσότερα απαντούν «αστροναύτης». Ωστόσο, ελάχιστα είναι τελικά αυτά που κυνηγούν το παιδικό τους όνειρο και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα, εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, με μετρημένες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, οι υποψήφιοι αστροναύτες χρειάζεται να περάσουν επίπονες διαδικασίες μέχρι να μπουν σε ένα διαστημόπλοιο, όπως τη διετή ειδική προπόνηση που απαιτείται επί καθημερινής βάσης.

Το Business Insider μίλησε με τον αστροναύτη Ντάγκλας Χάρλεϊ, ο οποίος έχει λάβει μέρος στην αποστολή Space Shuttle και θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετέχουν το 2019 στο διαστημικό ταξίδι Crew Dragon της SpaceX. «Η πρώτη μου εξάωρη πρόβα με τη διαστημική στολή ήταν πιθανώς το πιο δύσκολο πράγμα που έκανα εδώ. Είναι ένα κοστούμι βαρύ. Τα γάντια δεν μου ταιριάζουν πολύ καλά και αυτό είναι από μόνο του δύσκολο γιατί η περισσότερη δουλειά γίνεται με τα χέρια. Τουλάχιστον έξι ώρες τη μέρα, χρησιμοποιείς τα χέρια σου, οπότε πρόκειται με μια σωματική πρόκληση, από την αρχή ως το τέλος. Μετά το τέλος της εξάωρης παραμονής στην προσομοίωση ο καθένας είναι πολύ εξαντλημένος.

Για τον Χάρλεϊ, το βασικό χαρακτηριστικό για τον αστροναύτη είναι να έχει ομαδικό πνεύμα, πέρα από την ειδική κατάρτιση. Η ψυχραιμία είναι επίσης ένα βασικό προσόν για τους αστροναύτες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δισεπίλυτα και άγνωστα προβλήματα. Όπως λέει, καταλήγοντας ο Χάρλεϊ, «το πλέον απαραίτητο στοιχείο είναι να είναι πρόθυμος να κάνει ό, τι χρειάζεται για το καλό της ομάδας και της επιτυχίας της αποστολής».

Πηγή: Βusiness Insider