Τι πρέπει -και τι δεν πρέπει- να κάνουμε για να μην μας χακάρουν σαν τον Μπέζος

Ενας αναλυτικός οδηγός για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
DRANTE VIA GETTY IMAGES

Η εξάρτησή μας από το διαδίκτυο την σύγχρονη εποχή είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι από εμάς μέσω αυτού πραγματοποιούμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές, διαχειριζόμαστε τα έσοδά μας, παραγγέλνουμε ακόμα και φαγητό.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην πέσουμε θύματα χάκερς. Τα καλά νέα είναι πως αν δεν είστε κάποιος διάσημος δισεκατομμυριούχος, λογικά έχετε λιγότερες πιθανότητες να βιώσετε κάτι αντίστοιχο.

Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλετε να παίρνετε τα μέτρα σας για να αποφύγετε τα χειρότερα. Η βρετανική έκδοση της HuffPost και ο Ryan Grenoble παρουσιάζουν μερικές απλές για όλους συμβουλές που θα σας προστατέψουν σημαντικά στην καθημερινότητά σας. Σας τις παρουσιάζουμε κι εμείς στην συνέχεια.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Καλό θα ήταν να αποφύγετε κωδικούς που θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας

Ελέγξτε αν η διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου έχει χακαριστεί μπαίνοντας στο HaveIBeenPwnd.com, μία βάση δεδομένων που κάποτε δημιούργησε ο Τρόι Χαντ. Αν διαπιστώσετε πως έχετε πέσει θύμα χάκερς, αλλάξτε άμεσα κωδικούς. Κι αν όμως είστε σίγουροι πως δεν έχει συμβεί κάτι κακό, καλό είναι να αλλάζετε συχνά κωδικούς.

Επίσης, εάν οι κωδικοί σας βρίσκονται στην λίστα με τους 50 πιο συνηθισμένους του προηγούμενου έτους, ρίξτε μια ματιά στο Electronic Frontier Foundation για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό. «Ο καλύτερος κωδικός είναι αυτός που δεν μπορείτε να θυμάστε», αναφέρει ο Χαντ.

Εμπιστευτείτε τα προγράμματα password manager

Ένας αντίστοιχος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να δημιουργήσει ασφαλή και μοναδικά passwords με το πάτημα ενός κουμπιού και μάλιστα να τα θυμάται αυτόματα για εσάς. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος διαχείρισης όλων των παραπάνω.

Hacker dark face using laptop in the dark room
Hacker dark face using laptop in the dark room
spyarm via Getty Images

Θυμηθείτε να κλειδώνετε το τηλέφωνό σας

Προτιμήστε το δαχτυλικό σας αποτύπωμα για το ξεκλείδωμα ή κωδικούς που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Αλλάξτε επίσης τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης σε οποιαδήποτε συνδεδεμένη στο διαδίκτυο συσκευή που έχετε στο σπίτι σας.

Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο

Η πλήρης απενεργοποίηση του υπολογιστή σας κάθε βράδυ είναι επίσης μια καλή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στον στόχο σας. Ο διευθυντής του Labwarebytes Labs, Άνταμ Κουγάχα είπε: «Τα συστήματα που δεν είναι συνδεδεμένα είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν με κακόβουλο λογισμικό».

Κρυπτογραφήστε όλα τα δεδομένα στις συσκευές σας

Η κρυπτογράφηση κωδικοποιεί τις πληροφορίες στη συσκευή σας, διατηρώντας τις ακόμα κι αν αυτή κλαπεί ή χαθεί. Εάν έχετε το πιο σύγχρονο iPhone ή τηλέφωνο Android που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένο από προεπιλογή.

diki darmawan via Getty Images

Εμπιστευτείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θα θέλετε να συνδεθείτε στην συσκευή σας, θα πρέπει να εισάγετε έναν κωδικό από το τηλέφωνό σας εκτός από τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Ιδανικά, θα λάβετε τον κωδικό αυτό μέσω μιας εφαρμογής που λέγεται «authenticator» και όχι μέσω ενός sms, αφού αυτά μπορούν να αλλοιωθούν.

Εμπιστευτείτε μια σύνδεση VPN

Ενα VPN σημαίνει καλύτερη προστασία ιδιωτικής ζωής. Πράγματι, το VPN αντικαθιστά την διεύθυνση IP από τον διακομιστή στον οποίο είσαι συνδεδεμένος και μπορείς να συνδεθείς σε οποιονδήποτε διακομιστή του παροχέα VPN. Ως εκ τούτου, μπορείτε να έχετε πολλές διαφορετικές διευθύνσεις IP. Για παράδειγμα, μπορεί να ζείτε στο Λονδίνο και να φαίνεται πως είστε στη Νέα Υόρκη με τη βοήθεια του VPN.

...και το κουμπί ταυτότητας ιστοσελίδας (λουκέτο) που εμφανίζεται στην γραμμή διευθύνσεων όταν επισκέπτεστε μια ασφαλή ιστοσελίδα

Μπορείτε να μάθετε γρήγορα αν η σύνδεση με την ιστοσελίδα που βρίσκεστε είναι κρυπτογραφημένη και, σε μερικές περιπτώσεις, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας. Αυτό θα σάς βοηθήσει να αποφύγετε κακόβουλες ιστοσελίδες που προσπαθούν να αποκτήσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ

Μην μοιράζεστε πολλά από τα προσωπικά σας δεδομένα στα social media

Kαταλαβαίνετε όλοι τους λόγους. Οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι οι πρώτοι που κάποιος θα χρησιμοποιήσει για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας. Κάντε τους λογαριασμούς σας ιδιωτικούς και περιορίστε όσο γίνεται το κοινό με το οποίο μοιράζεστε πληροφορίες και φωτογραφίες.

Mην προωθείτε τις προσωπικές σας πληροφορίες μέσω email

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη διαγραφή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν διακομιστή αλληλογραφίας στον άλλο είναι εξαιρετικά ανασφαλής. Όποιος έχει πρόσβαση σε ένα διακομιστή στο κέντρο θα μπορούσε, με ελάχιστη προσπάθεια, να έχει πρόσβαση στα περιεχόμενα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραδίδει.

Μην αποθηκεύετε κωδικούς για να μπαίνετε αυτόματα σε δίκτυα Wi-fi

Πολλοί χάκερς που βρίσκονται σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κτλ. μπορούν να σας εντοπίσουν μέσα από το ασύρματο δίκτυο και μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία να υποκλέψουν τους κωδικούς σας.

Προσοχή στο phishing

Nα θυμάστε πως δεν πρέπει ποτέ να ανοίγετε συνδέσμους που σας στέλνουν άγνωστοι στο email. Το 2019, το 34% των πολιτών της Ε.Ε. δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο κατά την περιήγηση για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες. Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια, ήταν το phishing και pharming.

Αναλυτικά, το 26% του πληθυσμού στην Ε.Ε. ανέφερε ότι έλαβε ψευδή μηνύματα, προσπαθώντας να αποκτήσει πληροφορίες, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με ιστότοπους ηλεκτρονικής τραπεζικής (phishing), ενώ το 13% ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming).

Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων χρηστών έπεσαν θύμα δόλιας χρήσης πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ το 3% ενεπλάκη σε περιστατικά απώλειας εγγράφων, φωτογραφιών ή άλλων δεδομένων, που οφείλονται σε ιό ή άλλη μόλυνση από υπολογιστή. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2% των Ευρωπαίων χρηστών ανέφερε, το 2019, ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διακόπηκε και ότι το περιεχόμενό του δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο εν αγνοία του.

(Με πληροφορίες από HuffPost Uk)

Δημοφιλή