6 συμβουλές πριν ζητήσετε αύξηση ή διαπραγματευτείτε το μισθό σας εν έτει 2018

6 συμβουλές πριν ζητήσετε αύξηση ή διαπραγματευτείτε το μισθό σας εν έτει 2018
Steve Debenport via Getty Images

Οι καιροί για εύρεση μιας σταθερής δουλειάς είναι ούτως ή άλλως δύσκολοι και αν υπάρξει επαγγελματική αποκατάσταση, η συζήτηση γύρω από το μισθό και το κατά πόσο είναι ανάλογος με τις απαιτήσεις και τα καθήκοντα της δουλειάς, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Παρακάτω, σημειώνουμε τους τρόπους που θα προσεγγίσετε το ευαίσθητο μισθολογικό ζήτημα:

1. Βεβαιωθείτε ότι η απόδοσή σας αξίζει την αύξηση, πριν τη ζητήσετε

Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη που μπορεί να καταστρέψουν μια διαπραγμάτευση μισθού είναι να μην έχετε απόδειξη ότι είστε απαραίτητος στην εργασία σας. «Το μεγαλύτερο λάθος που έχω δει από εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια, είναι το να ζητούν αύξηση μισθού όταν η απόδοση στη δουλειά είναι μέτρια», λέει η Joanna Buickians, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρίας JBA.

«Για παράδειγμα, γνώριζα πωλητές που ζητούσαν υψηλότερο μισθό, όταν οι ίδιοι πήγαιναν συχνά διακοπές, χρησιμοποιώντας όλες τις ημέρες άδειας σε περίπτωση ασθένειας ή και εκείνους που έχουν μια συμπεριφορά ναρκισσιστική και πιστεύουν ότι είναι...τέλειοι. Αυτή η στάση στην εργασία, δεν αξίζει υψηλότερη αμοιβή».

2. Να το αντιμετωπίσετε ως μια συνεργασία και όχι ως διαφωνία

«Ποτέ μην θεωρήσετε τη διαπραγμάτευση ως τελεσίδικη. Είναι μια διαδικασία συνεργασίας και μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα οικονομικό πακέτο που να έχει νόημα τόσο για εσάς όσο και για τον εργοδότη σας», συμβουλεύει ο ειδικός σε θέματα καριέρας Roy Cohen. «Δημιουργήστε μια λίστα με προτεραιότητες με το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και τι θα ήσασταν διατεθειμένοι να ανταλλάξετε. Εξηγήστε με επιχειρήματα τους λόγους που ζητάτε αύξηση, και στη συνέχεια πείτε ότι ανυπομονείτε για μια συνεργασία».

3. Μην αισθανθείτε την ανάγκη να μοιραστείτε τον τωρινό σας μισθό

Είναι σύνηθες φαινόμενο να σας ρωτούν για τον μισθό σας, κυρίως όταν βρεθείτε σε συνέντευξη για επόμενη δουλειά και συζητάτε με πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες. «Δεν χρειάζεται να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση αμέσως και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί την πιο σημαντική πληροφορία που δεν πρέπει ποτέ να λέτε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης συνέντευξης εργασίας», λέει ο συγγραφέας Josh Doody.

4. Να περιμένετε όσο πιο πολύ μπορείτε πριν συζητήσετε για μισθούς

Εκτός από το να αποφύγετε να αποκαλύψετε το ποσό των χρημάτων του μισθού σας, «μάλλον θα θελήσετε να καθυστερήσετε τη συζήτηση για μισθό όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς είναι ένας τρόπος να κερδίσετε χρόνο εντυπωσιάζοντας τους μελλοντικούς εργοδότες με τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας και έτσι να τους δείξετε ότι όντως αξίζετε υψηλότερο μισθό. Συζητήστε για τον μισθό σας στο τέλος της συνέντευξης».

5. Ενημερώστε τους εργοδότες ότι θέλετε τη δουλειά

Προς το τέλος της συνέντευξης και λίγο πριν τη συμφωνία για το μισθό, ακόμα μια φράση που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε είναι η «Αν μπορείτε να υλοποιήσετε το αίτημά μου, τότε είμαι έτοιμος να αποδεχτώ την πρότασή σας». Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε να εργαστείτε εκεί αλλά ότι πρώτα χρειάζεστε ακόμα ένα κίνητρο.

6. Χρησιμοποιείστε τον κύκλο γνωριμιών σας για έρευνα

«Για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα του ποσού που αναλογεί στο επάγγελμά και τη θέση σας στον χώρο εργασίας, ρωτήστε ανθρώπους από τον κύκλο γνωριμιών σας ή έναν ευρύτερο κύκλο», συμβουλεύει η δημοσιογράφος Jillian Kramer. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να παρουσιάσετε ακόμα περισσότερα επιχειρήματα για τη συνεισφορά σας στην εταιρεία στον μελλοντικό εργοδότη.

Πηγή: Fast Company