Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αν μεταδίδεται ο κορονοϊός από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ειδικοί απαντούν σε μείζονα ερωτήματα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Εβδομαδιαίως η HuffPost UK απαντά σε ερωτήματα αναγνωστών της σχετικά με τον Covid – 19 και ζητήματα υγείας. Σειρά έχει η ερώτηση του αναγνώστη της HuffPost UK, Τέρι: Είναι είναι πιθανό ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενός ατόμου που έχει μολυνθεί με κορονοϊό να μπορεί να τον διαδώσει ;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός που προκαλεί τον κορανοϊό είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί μέσω των ατμών του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του καπνού του τσιγάρου παρά, για παράδειγμα, όταν κανείς αναπνέει κανονικά.

Όμως, η καθηγήτρια Λίντα Μπάουλντ, ειδική δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λέει στην HuffPost UK: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν (να μεταδοθεί ο ιός), απλά (αυτό) σημαίνει ότι δεν έχει δι=οθεί προτεραιότητα στο να εξεταστεί ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου για (πιθανότητα να υπάρχει) Covid».

Η HuffPost UK δέχτηκε πολλά αιτήματα για απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. Και η καθηγήτρια Κέιτλιν Νότλεϊ, ειδική στις επιστήμες εθισμού στη Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς, δεν εκπλήσσεται από αυτό.

«Το ενδιαφέρον ζήτημα - και ίσως γιατί αυτό είναι (έντονο) στη συλλογική συνείδηση - είναι ότι ο ατμός κάνει την εκπνοή πολύ ορατή», λέει.

«Προφανώς, αυτή τη στιγμή, με την ανησυχία για τη μετάδοση της λοίμωξης, με τους ατμούς να είναι πολύ ορατοί, (αυτό) καθιστά σαφές πόσο μακριά πηγαίνει ο άνεμος κι ακόμα περισσότερο σ’ έναν έναν εσωτερικό χώρο. Καθιστά σαφές ότι κάποιος που έχει μολυνθεί με Covid μεταδίδει αυτήν την πιθανή μόλυνση μέσω της αναπνοής του».

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μας λένε να απέχουμε δύο μέτρα από τους άλλους είναι επειδή οι στενές επαφές μπορούν να τροφοδοτήσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια και μικρότερα αερολύματα που φεύγουν από τη μύτη και το στόμα όταν ένα άτομο μιλά, γελάει ή αναπνέει. Αυτά τα σωματίδια μπορούν στη συνέχεια να εισπνευστούν από την μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες άλλων και να προκαλέσουν μόλυνση.

Έτσι, θεωρητικά, η εκπνοή ατμών ή καπνού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διάδοση του ιού.

«Γνωρίζουμε σε σχέση με το κάπνισμα πώς όταν οι άνθρωποι εκπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, ο παράπλευρος καπνός που βγαίνει από το τσιγάρο μπορεί να μεταφέρει αναπνευστικά παθογόνα», λέει η καθηγήτρια Μπάουνλντ. «Άρα σίγουρα, θα έλεγα, ότι (είναι πολύ πιθανό) εάν [μολυσματικοί] άνθρωποι εκπνέουν ατμούς θα υπάρχει ιός σε αυτόν τον ατμό».

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να μολυνθεί κάποιος από τον ιό εάν έρθει σε επαφή με ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων, προσθέτει. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρότεινα ότι είναι σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος από κάποιον [που έχει τον ιό] και αναπνέει έντονα».

Ο καθηγητής Νότλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας λέει ότι υπάρχει «ξεκάθαρα» ανάγκη για μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι καπνιστές; Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση ότι οι άλλοι που δεν καπνίζουν ανησυχούν για την έκθεση τους στις εκπνοές τους.

«Θα ήταν πολύ σοφό την στιγμή αυτή να προτείνουμε οι άνθρωποι να μην καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους ή γύρω από άλλους ανθρώπους», λέει η καθηγήτρια Λίντα Μπάουλντ, «και επίσης οι καπνιστές δεν θα πρέπει να καπνίζουν ενώ βρίσκονται κοντά σε κάποιον ή ενώ στέκονται στην ουρά για να πάνε σε σούπερ μάρκετ ή να φάνε σε υπαίθριο χώρο».

Ο καθηγητής Νότλεϊ συμφωνεί και λέει ότι, ενώ όλοι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ούτως ή άλλως, όσοι καπνίζουν μπορεί να θέλουν να είναι σε «επιπλέον επαγρύπνηση» και πιθανόν να αυξήσουν ακόμη και την απόσταση τους από τους άλλους.

«Είναι ευγενικό ως προς τους άλλους να βεβαιωθούμε ότι δεν θα εισπνέεται κανένας άλλος εκπνεόμενος ατμός - οπότε απλά (καλό είναι) να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι χώροι όπως πρέπει να κάνουμε ούτως ή άλλως», προσθέτει ο καθηγητής Νότλεϊ.

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει: «Δεν θα θέλαμε να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο αν έχουν επιλέξει να το κάνουν ως τρόπο διακοπής του καπνίσματος... Γνωρίζουμε ξεκάθαρα από τα στοιχεία (που έχουμε) ότι τα άτομα που καπνίζουν συμβατικό τσιγάρο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα Covid εάν έχουν μολυνθεί».