Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αν διαγνωστούμε θετικοί με self test στο σπίτι

Βρεθήκαμε θετικοί; Αυτή η ζωτική κίνηση μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τους άλλους - και τον εαυτό μας.

Επαθα Covid για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Όταν ξύπνησα την Παρασκευή το πρωί, είχα μια κακή υποψία ότι η ελαφριά ρινική μου συμφόρηση ήταν κάτι πιο ύπουλο. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ένα rapid test στο σπίτι το επιβεβαίωσε.

Οι φίλοι μου εξεπλάγησαν από το θετικό αποτέλεσμα. Ηταν προτού το τρέχον κύμα απογειωθεί — τουλάχιστον, απ′ όσο γνώριζαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρθηκαν σε ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας αφ′ ότου το αρχικό στέλεχος της Ομικρον ξέσπασε στη Νέα Υόρκη. Τα νούμερα ήταν χαμηλά, ή έτσι νομίζαμε όλοι.

Αυτό που πιθανότατα συνέβη - και εξακολουθεί να συμβαίνει - ήταν ότι τα ποσοστά κρουσμάτων ήταν υψηλότερα από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Χάρη στη βελτιωμένη διαθεσιμότητα των self test στο σπίτι, περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν μόνοι τους ότι είναι άρρωστοι....

«Αυτή τη στιγμή, τα ποσοστά μόλυνσης από την Covid που δηλώνονται σε όλη τη χώρα είναι υποτιμημένα, επομένως έχουμε στην πραγματικότητα ψευδώς χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές μπορεί να αισθάνονται ότι η Covid είναι υπό έλεγχο όταν δεν είναι και να παραπλανηθούν στον σχεδιασμό και στη διατύπωση συστάσεων», δηλώνει στην HuffPost o δρ. Μίκαελ Μπλάιβας, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Anavasi Diagnostics.

Οι ακριβείς μετρήσεις κρουσμάτων βοηθούν τους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους ηγέτες της κοινότητας, τα νοσοκομεία και πολλά άλλα.

«Εάν οι λοιμώξεις αυξάνονται, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να διαθέσει πρόσθετους πόρους για τη φροντίδα της Covid σε νοσοκομεία, κλινικές και ενδεχομένως να λάβει άλλα μέτρα, όπως να ζητήσει από τους ανθρώπους να φορέσουν ξανά μάσκες», λέει ο Μπλάιβας. «Το προσωπικό στο τοπικό μας νοσοκομείο μπορεί να επηρεαστεί από ψευδώς χαμηλούς αριθμούς και, εάν πολλοί άνθρωποι αρχίσουν να εμφανίζονται άρρωστοι, μπορεί να μην υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να τους φροντίσουν όλους».

Αν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο με Covid για μεγάλο χρονικό διάστημα - όπως έχουν δηλώσει τόσοι πολλοί ειδικοί - πρέπει να ξέρουμε πότε βιώνουμε αυξήσεις των κυμάτων.

«Μέχρι πρόσφατα και την εμφάνιση των τεστ στο σπίτι, ουσιαστικά όλα τα τεστ αναφέρονταν επισήμως. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι υγειονομικές αρχές γνώριζαν πολύ γρήγορα πότε εξερράγη η Covid και πότε ελεγχόταν», λέει ο Μπλάιβας, σημειώνοντας ότι μια ανακριβής απεικόνιση των περιπτώσεων μπορεί να σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν είναι εξοπλισμένα για να χειριστούν σοβαρές ασθένειες και εισαγωγές στη ΜΕΘ.

...Όταν οι αρχές δεν γνωρίζουν τους αριθμούς μόλυνσης, δεν μπορούν να εργαστούν για να συγκεντρώσουν προμήθειες ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να αρρωσταίνουν πραγματικά σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό θέτει τους πάντες σε κίνδυνο».

Τέλος, οι ακριβείς αριθμοί περιπτώσεων επιτρέπουν στους ερευνητές να προετοιμάσουν μελλοντικές θεραπείες και μέτρα πρόληψης. Είμαι εμβολιασμένος και έκανα ενισχυτική δόση και πιθανότατα προσβλήθηκα από την υποπαραλλαγή της Ομικρον BA.2, καθώς είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος. Ευτυχώς, λόγω του εμβολίου μου, η περίπτωσή μου δεν ήταν σοβαρή. Αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες για τους επιστήμονες.

«Τα θετικά αποτελέσματα των τεστ μας βοηθούν να δώσουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα εμβόλια αντέχουν σε διαφορετικές παραλλαγές», δηλώνει ο δρ. Βίβεκ Τσέριαν, γιατρός εσωτερικής ιατρικής με έδρα το Σικάγο. «Τελικά, όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να συγκεντρωθούν και να επηρεάσουν τις τελικές συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών στον τομέα της υγείας».

.
AzmanL via Getty Images
.

Τι κάνουμε αν διαγνωστούμε θετικοί στο σπίτι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να καταγράψουμε την υπόθεσή μας, ανάλογα με τον τόπο διαμονής μας. Το πρώτο, πιο λογικό βήμα θα ήταν να τηλεφωνήσουμε και να το πούμε στον βασικό γιατρό μας.

«Ο γιατρός μας μπορεί να θεωρήσει συνετό να παρέμβει σε ορισμένες από τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, [οι οποίες] μπορεί να εξαρτηθούν από τη συνολική κατάσταση της υγείας σας ή τον εμβολιασμό», λέει ο Τσέριαν.

Ωστόσο, ο Μπλάιβας αναφέρει ότι δεν μπορούμε πάντα να υποθέσουμε ότι ο γιατρός μας θα αναφέρει την περίπτωσή μας εάν δεν έχει κάνει ο ίδιος το τεστ...

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να απευθυνθούμε στο τμήμα υγείας που υπαγόμαστε», προσθέτει...

Η αγχωτική και ατυχής πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κύμα Covid (ΣΣ το άρθρο αναφέρεται για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ) - και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Οι ακριβείς αριθμοί μας βοηθούν να γνωρίζουμε πότε πλησιάζουμε σε μια απότομη αύξηση και μας ενθαρρύνουν να λαμβάνουμε επιπλέον προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Τα test στο σπίτι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο δημόσιας υγείας, αλλά δεν αξιοποιούνται εάν δεν καταγραφεί η υπόθεση. Ας φροντίσουμε να το κάνουμε αυτό, μαζί με τη φροντίδα του εαυτού μας.