Τι προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι

Ακόμα και τα λιπαρά φαγητά επηρεάζουν στην απορρόφηση.
pixelrainstudio via Getty Images

Και ποιος δεν έχει πιει -και σίγουρα μεθύσει- τουλάχιστον μια φορά με άδειο στομάχι; Μια βραδινή έξοδος αμέσως μετά τη δουλειά, χωρίς να έχουμε δειπνήσει ή έστω καταναλώσει ένα καλό σνακ, αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση.

Ειδικά δε, το καλοκαίρι με τους χαλαρούς ρυθμούς των διακοπών και τις ακόμη πιο συχνές εξόδους, είναι μάλλον συνηθισμένο να πίνουμε με άδειο στομάχι (ακόμη και κάνοντας την αρχή με μια μπύρα στην παραλία μετά το μπάνιο).

Αλλά τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε αλκοόλ χωρίς να έχει προηγηθεί γεύμα;

Σύμφωνα με τη HuffPost US και τον παθολόγο δρ. Κιθ Γκράιμς, ο οποίος παρέχει διαδικτυακά τις υπηρεσίες του στο «Babylon Health», όταν πίνουμε, το αλκοόλ περνάει στο αίμα μέσω του λεπτού εντέρου, από το οποίο και απορροφάται -σημειώνεται ότι τμήμα του εντέρου βρίσκεται στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι. Περίπου το 80% της απορρόφησης του αλκοόλ γίνεται αμέσως. Το στομάχι, με τη σειρά του, παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο ως προς την ταχύτητα με την οποία θα απορροφηθεί το αλκοόλ από το λεπτό έντερο.

Εάν το στομάχι μας είναι άδειο, η διαδικασία επιταχύνεται. Αλλά εάν είναι γεμάτο, τότε το αλκοόλ εισέρχεται στον οργανισμό μας με βραδύτερο ρυθμό, συνεπώς ασφαλέστερα.

Bogdanhoda via Getty Images

Ο Τόνι Ράο, σύμβουλος στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικός σε θέματα αλκοόλ και ψυχικής υγείας, δηλώνει ότι όταν έχουμε γευματίσει ή δειπνήσει κανονικά πριν πιούμε, η τροφή καλύπτει το στομάχι, οπότε η απορρόφηση του αλκοόλ επιβραδύνεται. Αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Τα λιπαρά φαγητά τείνουν να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Το πόσο γρήγορα απορροφάται το αλκοόλ στο αίμα εξαρτάται επίσης, από την «κινητικότητα» του στομάχου, με απλά λόγια από το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι. Η ανθυγιεινή διατροφή με φαγητά πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα με αποτέλεσμα το αλκοόλ να εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα.

petrenkod via Getty Images

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος του ποτού. Τα δυνατότερα ποτά -όπως τα οινοπνευματώδη και τα ανθρακούχα αλκοολούχα- αυξάνουν την κινητικότητα και επιταχύνουν την απορρόφηση. Αντίθετα, τα γλυκά ποτά και η καφεΐνη καθυστερούν την απορρόφηση.

Τα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι γνωστά. Στην περίπτωση που πίνουμε με άδειο στομάχι οι συνέπειες είναι διπλάσιες. Πολύ απλά, ανεβαίνει το αλκοόλ στο αίμα και βρισκόμαστε γρήγορα σε κατάσταση μέθης.

Εάν η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς προηγουμένως να έχουμε λάβει τροφή τείνει να γίνει συνήθεια, μπορεί το κόστος για την υγεία μας να είναι μεγάλο. Τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την λειτουργία του εγκεφάλου. Όπως επίσης και τον ιστό του στομάχου σε συνδυασμό με το στομαχικό οξύ.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπως η νηστεία, η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές, όπως αλκοολική κετοξέωση, που κατά κανόνα παρατηρείται στους χρόνιους αλκοολικούς. Είναι το σημείο κατά το οποίο ο μεταβολισμός μας έχει διαταραχθεί και για αυτό νιώθουμε ζαλάδες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται επειγόντως να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Εάν παρά ταύτα, συμβεί να πιούμε με άδειο στομάχι, τουλάχιστον ας περιορίσουμε τον αριθμό των ποτών και ας επιβραδύνουμε τον χρόνο κατανάλωσης τους.