Τι προβλέπει το "μοντέλο" ουδετερότητας που θέλει η Ρωσία για την Ουκρανία, τι ζητά το Κίεβο

Σουδική, αυστριακό ή "ουκρανικό" μοντέλο ουδετερότητας. Οι παραλλαγές και ο όρος που βάζει ο Ζελένσκι.
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ιρπίν, έξω από το Κίεβο (13/3/2022)
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ιρπίν, έξω από το Κίεβο (13/3/2022)
via Associated Press

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως μια ”ουδέτερη” Ουκρανία με δικό της στρατό κατά τα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας αντιμετωπίζεται ως πιθανός συμβιβασμός στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο. ”Πρόκειται για μια παραλλαγή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στα σχόλια του Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής διαπραγματευτή της Ρωσίας, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: ”Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ενός κράτους με δικό του στρατό και ναυτικό”.

Η Αυστρία, την οποία η Ρωσία αναφέρει τώρα ως πιθανό μοντέλο, δεσμεύεται σε ουδετερότητα από το σύνταγμά της, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες (όπως το ΝΑΤΟ) και την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Η, επισήμως αδέσμευτη, Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά εταίρος της στρατιωτικής συμμαχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το Κιέβο, δηλώνει πως απορρίπτει αυτά τα ”μοντέλα”, προτείνοντας ένα ”ουκρανικό μοντέλο” που προβλέπει εγγυήτριες δυνάμεις για την προστασία της χώρας από επιθετικές ενέργειες, όπως είπε ο Μικαϊλο Ποντόλιακ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Θέμα εγγυήσεων ασφαλείας θέτει το Κίεβο

Λίγο νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένεσκι δήλωωε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές.

″Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν”, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο δε Μικαϊλο Ποντολιάκ, δήλωσε πως ένα μοντέλο νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας από μια ομάδα συμμάχων που θα προσφέρουν στην Ουκρανία προστασία σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται ”στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. ”Τι σημαίνει αυτό; Μια άκαμπτη συμφωνία με μια σειρά από εγγυήτριες χώρες που αναλαμβάνουν σαφείς νομικές υποχρεώσεις να αποτρέπουν ενεργά τις επιθέσεις”.

Τόνιζε δε πως ”Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι ”ουκρανικό”».

Σημάδια αισιοδοξίας

Αξιωματούχοι πάντως και στις δύο πλευρές έκαναν προσεκτικά θετικές δηλώσεις τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες και μια πιθανή συμφωνία μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου.

″Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται τώρα σοβαρά μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας”, δήλωνε νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο RBC. ”Τώρα αυτό ακριβώς το πράγμα συζητείται στις διαπραγματεύσεις - υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διατυπώσεις που κατά την άποψή μου μας φέρνουν κοντά σε συμφωνία”, είπε ο Λαβρόφ.

Δημοφιλή