Τι σημαίνει μια αντεπίθεση στη Χερσώνα: «Ακτινογραφία» των μετώπων της Ουκρανίας

O Ντάνιελ Ντέιβις, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, αξιολογεί την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας.
via Associated Press

Με τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς να φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί και τις αναφορές που έρχονται περί ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα, στο Ντονμπάς, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται μήπως η κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βρίσκεται κοντά σε δραματικές αλλαγές: Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως μια ολόκληρη ρωσική στρατιά στην περιοχή της Χερσώνας έχει καταστεί ευάλωτη λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού κατόπιν ουκρανικών πληγμάτων σε γέφυρες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υποστηριχθεί πως 53 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή είχαν ανακτηθεί.

Παράλληλα, ιδιαίτερα συχνές τον τελευταίο καιρό είναι οι αναφορές για πλήγματα σε ρωσικές αποθήκες οπλισμού με νεοαποκτηθέντα από τη Δύση συστήματα πυροβολικού μακράς εμβέλειας (HIMARS), τα οποία δυσκολεύουν τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Στον αντίποδα, την Πέμπτη ο Ουκρανός στρατηγός Ολέξι Γκρόμοφ είπε ότι η Ρωσία ενδεχομένως να ετοιμάζεται να εξαπολύσει η ίδια επίθεση στη Χερσώνα, προκειμένου να ανακτήσει το momentum, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την πίεση που δέχονται οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς ως «κόλαση», παραδεχόμενος ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει επιτυχίες στα ανατολικά. Από πλευράς του ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι αυτό που επιδιώκουν οι Ρώσοι είναι να ασκήσουν στρατιωτική πίεση σε Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ τις επόμενες εβδομάδες.

Η αντεπίθεση στη Χερσώνα

via Associated Press

Στα τέλη του Μαΐου ο Ντάνιελ Ντέιβις, απόστρατος αντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, είχε αναλύσει, μιλώντας στη HuffPost Greece, την κατάσταση γύρω από τη μάχη του Ντονμπάς και τις εξελίξεις που αναμένονταν. Μήνες μετά, κάνει το ίδιο για τη διαφαινόμενη ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα- και την ευρύτερη κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται στα μέτωπα της Ουκρανίας.

«Αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί στη Χερσώνα είναι κατά βάση επίδειξη (posturing). Εξαπολύουν μακράς εμβέλειας πλήγματα σε γέφυρες στον Δνείπερο που είναι σημαντικές για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων, κάνουν μικρές τακτικές κινήσεις σε σχετικά μικρά χωριά κοντά στη Χερσώνα για να δώσουν την εντύπωση ότι αρχίζουν να “κάνουν κάτι”. Η πραγματικότητα της μάχης είναι πως αν η Ουκρανία εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, θα είναι καταστροφική. Μέχρι τώρα υπερασπίζονταν θέσεις, είχαν κάλυψη σε δασώδεις περιοχές...ωστόσο για να επιτεθούν εκεί που βρίσκονται οι Ρώσοι, για να φτάσουν στη Χερσώνα, πρέπει να εκτεθούν, και αν βρεθούν στα ανοιχτά θα υποστούν βαριά πλήγματα από το ρωσικό πυροβολικό και τη ρωσική αεροπορία, καθώς δεν έχουν στην ουσία οι ίδιοι επαρκή αεροπορική ισχύ, ούτε καλές αεράμυνες. Όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι κυρίως μια εκστρατεία “PR”, επειδή στην πραγματικότητα δεν μπορούν να το καταφέρουν» εκτιμά ο ίδιος, μιλώντας στη HuffPost Greece.

Ως προς τα συμπεράσματα των τελευταίων μηνών, o κ. Ντέιβις υπογραμμίζει πως αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως η ρωσική επίθεση έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την πτώση του Λισιτσάνγκ και μετά. «Θα πήγαιναν προς την επόμενη γραμμή άμυνας- Σιβέρσκ, Σολεντάρ, Μπαχμούτ. Φαίνεται πως η Ρωσία έχει πάρει το Σιβέρσκ, τη βορειότερη πόλη, μα όχι ακόμα το Σολεντάρ...κινούνται πολύ πιο αργά, δεν έχουν όσα πυρομαχικά είχαν».

Κατά την άποψη του απόστρατου Αμερικανού αντισυνταγματάρχη, αυτό που κάνει η Ρωσία επί της ουσίας στη Χερσώνα είναι να προσπαθεί να δελεάσει τους Ουκρανούς να προβούν σε αντεπίθεση: «Θέλουν να επιτεθούν, επειδή ξέρουν ότι αν βγουν στα ανοιχτά, θα τους εξοντώσουν...από την αρχή του πολέμου η Χερσώνα και το Χάρκοβο ήταν αυτό που αποκαλείται αποστολές οικονομίας δυνάμεων- να κρατούν ουκρανικές δυνάμεις σε εκείνες τις περιοχές, για να μπορούν να εστιάσουν στο Ντονμπάς. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα, μα η πρόοδός τους έχει σίγουρα επιβραδυνθεί εκεί. Το κύριο πρόβλημα για την Ουκρανία σε όλα τα μέτωπα είναι πως έχουν χάσει πάρα πολλές από τις καλά εκπαιδευμένες και έμπειρες δυνάμεις τους. Είναι σχεδόν αδύνατον να διεξάγεις συντονισμένες επιθετικές επιχειρήσεις του τύπου που θα χρειαζόταν για μια τέτοια επιχείρηση στη Χερσώνα. Μπορείς να στείλεις 10.000 στρατιώτες να εκπαιδευτούν και όταν έρθουν πίσω θα έχεις τις δυνάμεις, τους στρατιώτες που θα τραβούν τις σκανδάλες,. μα αυτό δεν θα σου παρέχει διοικητές λόχων, ταγμάτων κλπ. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει πολυεπίπεδο πρόβλημα- δεν έχει επαρκή εξοπλισμό, επαρκή πυρομαχικά, επαρκή εμπειρία για να πραγματοποιήσει ελιγμούς με αυτές τις δυνάμεις. Θα έπρεπε να διανύσουν 10-12 χλμ σε ανοιχτό πεδίο απλά και μόνο για να φτάσουν στη Χερσώνα, και αν έκαναν κάτι τέτοιο θα καταστρέφονταν. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν αν δοκιμάσουν κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι θα χάσουν απλά πολλά στρατεύματα και θα είναι πιο ευάλωτοι σε μια ρωσική αντεπίθεση, οι άμυνές τους θα είναι πιο αδύναμες».

via Associated Press

Όσον αφορά στο θέμα μιας αντεπίθεσης στη Χερσώνα, ο ίδιος είχε γράψει και σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα 19fortyfive.com, όπου ανέφερε τα εξής: «Η άμυνα είναι η εγγενώς ισχυρότερη μορφή πολέμου και η ευκολότερη στο να διεξαχθεί. Η Ουκρανία τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλοί – εμού συμπεριλαμβανομένου- περίμεναν ότι μπορούσε κατά την αρχή του πολέμου. Η αντοχή και η μαχητικότητα των στρατευμάτων του Κιέβου, ωστόσο, δεν επαρκούν για να υπερνικήσουν τους παράγοντες που λειτουργούν σε βάρος τους και υπέρ της Ρωσίας...υπάρχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις για εκπαίδευση και επιδόσεις στην άμυνα, καθώς η κύρια απαίτηση είναι να κρατήσεις μια θέση και να απωθήσεις τον επιτιθέμενο. Στην επίθεση, ωστόσο, υπάρχει η κρίσιμη απαίτηση να συντονίσεις στενά τις ενέργειες των μονάδων στα αριστερά και στα δεξιά μιας μονάδας, την υποστήριξη πυροβολικού από τα μετόπισθεν, την επιμελητεία για να υποστηρίξεις την κίνηση προς τα εμπρός, και, το πιο κρίσιμο, τη γνώση της διεξαγωγής πολύπλοκων ελιγμών για να ανατρέψεις τον αντίπαλο...ο κίνδυνος αν επιδιώξει ένα θαύμα και προβεί στην επίθεση ούτως ή άλλως, είναι πως η Ουκρανία ρισκάρει να υποστεί ακόμα περισσότερες απώλειες....και στο τέλος ενδεχομένως να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη από αυτά που είχαν χαθεί στην αρχή της μάχης. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει η Ρωσία θα ήταν να απορροφήσει τα χτυπήματα, να υποχωρεί μόνο όταν απαιτείται για να γλιτώσει την περικύκλωση και όταν η ουκρανική πλευρά εξαντλήσει τις επιθετική της ισχύ να εξαπολύσει αντεπίθεση για να απωθήσει τα αποδυναμωμένα στρατεύματα περαιτέρω δυτικά».

«Πρακτικά ο μόνος τρόπος η Ουκρανία να επιτύχει σε μια επίθεση κατά της Ρωσίας στη Χερσώνα αυτή τη στιγμή θα ήταν αν παραδειγματιζόταν από τους Σοβιετικούς τον Ιούλιο του 1943. Στη Μάχη του Κουρσκ, για παράδειγμα, η ΕΣΣΔ ήταν πρόθυμη να ρίξει πάνω από δύο εκατομμύρια άνδρες στη “μηχανή του κιμά” εναντίον της Βέρμαχτ, σε μια γιγαντιαία αρματομαχία. H Σοβιετική ένωση είχε 800.000 απώλειες, ωστόσο επέφερε πάνω από 200.000 απώλειες στους Γερμανούς. Μα ο Κόκκινος Στρατός είχε πολύ περισσότερους άνδρες από τους Γερμανούς».

Τι αναμένεται στη συνέχεια

via Associated Press

Όσον αφορά στις επόμενες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Ντέιβις θεωρεί ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια ακόμα μεγαλύτερη αντεπίθεση. Όπως λέει στη HuffPost Greece. «συγκεντρώνουν τη δύναμή τους. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούν δυνάμεις των “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, μα νομίζω ότι κάποια στιγμή θα φέρουν περισσότερες δυνάμεις. Δεν πιστεύω ότι ξεμένουν από ισχύ, επειδή αν αρχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο θα δούμε κινητοποιήσεις, μεγάλες κινητοποιήσεις. Δεν το έχουν κάνει ακόμα, και δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να επιτρέψει να “μείνουν από καύσιμα” οι δυνάμεις του χωρίς να κάνει κάτι για αυτό, όσο έχει ακόμα “χαρτιά να παίξει”...στα ρωσικά ΜΜΕ ήδη μιλάνε για επέκταση του πολέμου στο Χάρκοβο και στην Οδησσό. Δεν μιλάς για κάτι τέτοιο εκτός αν ετοιμάζεσαι να προβείς σε μεγάλες κινητοποιήσεις δυνάμεων και αυτό είναι που νομίζω ότι ενδεχομένως να έρχεται μετά. Και μόνο για να σκεφτείς να επιτεθείς στο Χάρκοβο και στην Οδησσό, πρέπει να κινητοποιήσεις δυνάμεις. Θα χρειάζονταν 100.000-200.000 επιπλέον στρατιώτες, οπότε νομίζω ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επεκτείνει τον πόλεμο. Η Ρωσία δεν θα “μείνει ξαφνικά από καύσιμα” και οι Ουκρανοί θα περάσουν στην επίθεση, τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν απλά να “αφήσει τα χαρτιά του στο τραπέζι” και να αφήσει τις δυνάμεις του να κολλήσουν. Θα κλιμακώσει με στρατεύματα πριν συμβεί κάτι τέτοιο».

Δημοφιλή