Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών

Ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε μεγάλη νίκη. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα παραιτηθεί. Η Τζο Σουίνσον έχασε την έδρα της. Τα βασικά συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών.
Reuters

Το στοίχημα του Μπόρις Τζόνσον με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πήγε πιθανότατα πολύ καλύτερα και από όσο ο ίδιος θα περίμενε.

Οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν με μεγάλη άνεση τις 326 έδρες που απαιτούνταν για την εξασφάλιση ισχυρής πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει εξαρχής πως η λαϊκή εντολή ήταν να «ολοκληρώσει το Brexit» εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως ήλπιζαν οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε.

Τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Πλειοψηφία Συντηρητικών 78 έδρες

Συντηρητικοί 365 έδρες

Εργατικοί 203 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί 11 έδρες

Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) 48 έδρες

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) 8 έδρες

Υπόλοιπα Κόμματα 15 έδρες

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε. Και η νίκη ήταν μεγάλη

Οι Συντηρητικοί κέρδισαν και στα προπύργια των Εργατικών, όπως το Μπλιθ που εξέλεγε το Εργατικό κόμμα από το 1950. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, τα Μίντλαντς και την Ουαλία.

Ενδεικτική της σεισμικής αναδιαμόρφωσης του πολιτικού χάρτη της χώρας είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τους Financial Times, σύμφωνα με την οποία όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό των εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης σε μια εκλογική περιφέρεια, τόσο καλύτερη ήταν η απόδοση των Τόρις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχαν επίσης να βγάλουν εκτός μάχης μεγάλα αλλά αμφιλεγόμενα ονόματα των Συντηρητικών, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ και ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Κόρμπιν θα παραιτηθεί, αλλά όχι αμέσως

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά δεν θα παραιτηθεί αμέσως. Αντ ’αυτού, υποσχέθηκε να εποπτεύσει «μια διαδικασία αντανάκλασης αυτού του αποτελέσματος».

Μιλώντας στην εκλογική του περιφέρεια (Ισλινγκτον Νορθ) τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το πρωί, παραδέχτηκε ότι οι εκλογές ήταν «πολύ απογοητευτικές».

«Είμαι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα του κόμματός μας και για την ανάπτυξη του μανιφέστου και των ιδεών του», είπε. «Σας λέω ότι αυτές οι ιδέες και αυτές οι αρχές είναι αιώνιες και θα είναι εκεί για πάντα».

Οι διεργασίες διαδοχής έχουν ήδη ξεκινήσει

Με τον Κόρμπιν να προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την ηγεσία, οι διαδικασίες αντικατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επικριτές του έριξαν την ευθύνη στον απερχόμενο ηγέτη και τους συμμάχους του, κατηγορώντας τους ότι έσπρωξαν το κόμμα πολύ προς τα αριστερά.

Αλλά οι πολιτικοί σύμμαχοι του Κόρμπιν δήλωσαν ότι ήταν το Brexit που τους κόστισε τις εκλογές, όχι η πλατφόρμα εσωτερικής πολιτικής του κόμματος.

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι για να αναλάβουν τη θέση του είναι η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλυ, ο σκιώδης υπουργός Brexit Κείρ Στάρμιρ και η σκιώδης υπουργός εξωτερικών Εμιλυ Θορνπέρι.

Η Τζες Φίλιπς, ο οποίος είναι ένας σκληρός επικριτής του Κόρμπιν εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον συμμετοχής στην κούρσα διαδοχής ενώ παρόμοιες βλέψεις έχει και η βουλευτής Λίσα Νάντι. Η Ιβέτ Κούπερ, η οποία έχασε από τον Κόρμπιν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2015, δεν απέκλεισε μια δεύτερη προσπάθεια.

Η επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών έχασε την έδρα της

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν την εκστρατεία τους με τη φιλοδοξία να κερδίσουν «εκατοντάδες» έδρες. Η επικεφαλής του κόμματος, Τζο Σουίνσον, ισχυρίστηκε ότι ήταν εφικτό να γίνει πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η απόφασή της να υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές της κόστισε πολύ, καθώς έχασε την έδρα της στο Ιστ Ντανμπαρτοσάιρ για 149 ψήφους, που κατέληξαν στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP). Η ίδια κατηγόρησε το «κύμα εθνικισμού», που σάρωσε την πολιτική από όλες τις πλευρές, για την οριακή απώλεια της έδρας της. Οι Lib Dems έχασαν οκτώ έδρες.

Το SNP απαιτεί ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι έχει ανανεωμένη και ενισχυμένη εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς το SNP κέρδισε τις 48 από τις 59 έδρες της χώρας.

Οι αποστασίες δεν λειτούργησαν

Το 2017 το κοινοβούλιο χαρακτηριζόταν από αναταραχές, παραιτήσεις και απελάσεις. Αλλά οι βουλευτές που έφυγαν από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς για να ιδρύσουν την Ανεξάρτητη Ομάδα/Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια μετακόμισαν στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Την ίδια τύχη είχαν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόκ και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ.

Εκτός και ο Νάιτζελ Ντοντς

Ο Νάιτζελ Ντοντς, αναπληρωτής ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας έχασε την έδρα του από τον Τζον Φινουκέιν του κόμματος Σιν Φέιν. Είναι η πρώτη φορά που ένας εθνικιστής κερδίζει σε αυτή την εκλογική περιφέρεια.

Δημοφιλή