Τι συμβαίνει με την Evergrande: Κατά πόσον αποτελεί όντως «βόμβα» για την παγκόσμια οικονομία

Γιατί ο κινεζικός όμιλος ακινήτων έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Ανησυχία σχετικά με πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στον γιγαντιαίο κινεζικό όμιλο ακινήτων Evergrande – με πολλούς να κάνουν λόγο για ένα σενάριο τύπου Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας είχε προκαλέσει την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών. Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν (νότια Κίνα), η διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισ. ευρώ, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων απέχει παρασάγγας από το να επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.

Την Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και η Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.

Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του ομίλου.

Τι είναι η Evergrande

Ιδρύθηκε το 1996 από τον Χούι Κα Γιαν στην Γκουανγκτσού, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ακινήτων στην Κίνα, με 110 δισ. δολάρια σε πωλήσεις πέρυσι. Εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κάτι που τη βοήθησε να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα 355 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη των πωλήσεων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, οπότε έχει μπει και σε άλλους χώρους, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, το ποδόσφαιρο, οι ασφάλειες και το εμφιαλωμένο νερό.

Πότε άρχισαν οι ανησυχίες

Οι επενδυτές άρχισαν να προβληματίζονται τον περσινό Σεπτέμβριο, μετά τη διαρροή επιστολής που φέρεται να έδειχνε την εταιρεία να ζητά κυβερνητική υποστήριξη. Η Evergrande είπε ότι ήταν πλαστή.

Η ανησυχία ωστόσο αυξήθηκε όταν η Evergrande παραδέχτηκε τον Ιούνιο ότι δεν είχε προβεί έγκαιρα σε κάποιες πληρωμές, και τον Ιούλιο ένα κινεζικό δικαστήριο «πάγωσε» κατάθεση της εταιρείας ύψους 20 εκατ. δολαρίων κατόπιν αιτήματος της Guangfa Bank.

Η ταχεία επέκταση της βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε δάνεια για να μπορέσει να προβεί σε πολλές αγορές ακινήτων και τις γρήγορες πωλήσεις διαμερισμάτων. Η συνολική της έκθεση (χρέη) ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια. Επίσης, έχει δεχτεί επικρίσεις για την ενασχόλησή της με το αποκαλούμενο σκιώδες τραπεζικό σύστημα (ή σκιώδης τραπεζική), περιλαμβανομένων trusts, προϊόντων wealth management κλπ.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα είχε υπογραμμίσει το 2018 ότι κάποιες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Evergrande, μπορεί να αποτελούσαν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η επιστολή που είχε διαρρεύσει πέρυσι έλεγε πως οι εκθέσεις της Evegrande περιελάμβαναν πάνω από 128 τράπεζες και πάνω από 121 μη τραπεζικά ιδρύματα. Η JP Morgan είχε εκτιμήσει ότι η China Minsheng Bank είχε τη μεγαλύτερη έκθεση στην Evergrande.

Καθυστερήσεις πληρωμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ντόμινο», καθώς πολλά ιδρύματα έχουν έκθεση στην εταιρεία μέσω απευθείας δανείων και έμμεσων συμμετοχών μέσω διαφορετικών οικονομικών εργαλείων.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, αναλυτές και ειδικοί θεωρούν πως η όλη κρίση πιθανότατα θα συγκρατηθεί/ περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση πριν προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, και δεν θεωρείται πως θα φτάσει στο σημείο να προκαλέσει ευρύτερα, διεθνή προβλήματα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν προκαλέσει την επόμενη οικονομική κρίση, θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή