ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2018 12:30 EEST | Updated 04/10/2018 14:26 EEST

Τι συνέβη στον Τζαμάλ Χασόγκι; Πολιτικό θρίλερ με την μυστηριώδη εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου

MOHAMMED AL-SHAIKH via Getty Images

Ο Τζαμάλ Χασόγκι, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που βρισκόταν στην Τουρκία και του οποίου η τύχη αγνοείται από την Τρίτη, φαίνεται πως εξαφανίστηκε αφού έφυγε από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα πάντα με το Ριάντ. 

Το γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ”έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έρευνας και συντονισμού με τις τουρκικές τοπικές αρχές για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Τζαμάλ Χασόγκι αφού έφυγε από το κτίριο του προξενείου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.

Η τουρκάλα μνηστή του Χασόγκι έχει δηλώσει ωστόσο ότι ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει επικρίνει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε την Τρίτη έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε, ο Χασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δεν εθεάθη ξανά μετά την είσοδό του στο προξενείο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση αυτή.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι ο Χασόγκι εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

″Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είναι πολίτης Σαουδαραβικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Χασόγκι δεν έχει θεαθεί ξανά μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε πάει για να πάρει ένα επίσημο έγγραφο που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα μνηστή του.

Αυτή βρίσκεται από χθες το πρωί μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

″Δεν έχω κανένα νέο του από τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) της Τρίτης. Θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται”, δήλωσε στο AFP η μνηστή του Χατίς Α., η οποία δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το επώνυμό της.

Ο Χασόγκι, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη.

Σε άρθρο που έγραψε η Washington Post τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Χασόγκι έγραφε: ”Όταν μιλάω για φόβο, εκφοβισμό, συλλήψεις και δημόσιες καταγγελίες διανοουμένων και θρησκευτικών ηγετών που τολμούν να πουν τη γνώμη τους και σας λέω ότι είμαι από τη Σαουδική Αραβία, εκπλήσσεστε;”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)