ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/10/2019 19:03 EEST | Updated 23/10/2019 19:27 EEST

Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Economist

Αναμένεται εξαγγελία δύο οικονομικών μέτρων

Eurokinissi

Δύο οικονομικές ειδήσεις- σημαντικές όπως τις χαρακτηρίζει το περιβάλλον του- αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Economist.

Όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, η πρώτη είδηση θα είναι η αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

Και όπως σημειώνουν, αυτή η κίνηση θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων που έχει «παγώσει» τα τελευταία δέκα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση του εισοδήματος δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Την ίδια στιγμή όμως, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η δεύτερη οικονομική είδηση που Θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έχει σχέση με την «ισχυρή βεβαιότητά του» για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, από το 2021.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σχηματικά το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Σε ότι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και θα αναφερθεί ενδεικτικά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.