Χορηγούμενο από Labora

“Τι θα κάνω στη ζωή μου”. Μαθητές μπερδεμένοι και αγχωμένοι σε ένα σύστημα που συνεχώς αλλάζει

Υπάρχει λύση και μας την προσφέρει η LABORA.
Huffpost GR

Ένα ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα είναι λειτουργικό μοιάζει με γρίφο, η απάντηση του οποίου φαίνεται πως δεν έχει ακόμα βρεθεί. Σχεδόν κάθε Υπουργός Παιδείας που εκλέγεται κάνει τη δική του προσπάθεια στο να βρει την ιδανική συνταγή για την ελληνική παιδεία. Όμως, σύστημα στο σύστημα, μεταρρύθμιση στη μεταρρύθμιση, νομοσχέδιο στο νομοσχέδιο -έχουμε χάσει το μέτρημα- σπέρνουν το άγχος σε γονείς και μαθητές, που καλούνται να είναι σε εγρήγορση για να καταφέρουν να προετοιμαστούν καταλλήλως για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ό,τι θεωρούνταν δεδομένο την προηγούμενη χρονιά, μπορεί να ανατραπεί, αποδεικνύοντας ότι τα πράγματα είναι και θα είναι ρευστά μέχρι να βρεθεί το σύστημα που θα είναι λειτουργικό από κάθε άποψη. Με τα χρόνια η διδακτέα και εξεταστέα ύλη άλλαξε, όπως και ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, οι δέσμες έγιναν κατευθύνσεις, οι κατευθύνσεις έγιναν ομάδες προσανατολισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές την είδηση “Έρχονται αλλαγές στην Παιδεία”, καθώς το σύστημα έχει αλλάξει πολλές φορές δημιουργώντας σύγχυση και μπέρδεμα σε γονείς, καθηγητές, αλλά κυρίως σε μαθητές, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

“Τι να επιλέξω”, “Σε ποιες σχολές μπορώ να μπω μέσω του πεδίου που θα επιλέξω”, “Τι μου ταιριάζει”, “Παίζει ρόλο ο βαθμός των ενδοσχολικών εξετάσεων”, “Πώς μπορώ να ξέρω από τα 15 μου τι να ακολουθήσω”, “Και αν επιλέξω λάθος επιστημονικό πεδίο”. Τα ερωτήματα των μαθητών είναι πολλά και λογικά. Σε κάθε σύστημα υπάρχουν πράγματα που χωλαίνουν. Όμως, μέχρι τώρα όλα έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό. Οι μαθητές ήταν και συνεχίζουν να είναι απροσανατολισμένοι και μπερδεμένοι και χρειάζονται κάποιον να τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο που θα τους οδηγήσει εν τέλει σε μια σχολή που θα τους γεμίζει.

Με τα σημερινά δεδομένα και το “Νέο Λύκειο” οι μαθητές καλούνται να αποφασίσουν πολύ νωρίτερα “τι θα κάνουν στη ζωή τους”. Τα παιδιά που πάνε φέτος Α Λυκείου θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους μια 3ετή προετοιμασία και ίσως μια επιλογή προσανατολισμού νωρίτερα από ό,τι έκαναν οι μαθητές προηγούμενων ετών.
Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε και πάλι η Τράπεζα Θεμάτων, μια ογκώδης δεξαμενή θεμάτων, από την οποία θα επιλέγεται το 50% των θεμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλου του Λυκείου. Το σύστημα είχε δοκιμαστεί ξανά πριν από μερικά χρόνια και είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Οι βαθμοί όλων των τάξεων του λυκείου θα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν διευκρινίστηκε απόλυτα ακόμα αν θα παίζει ρόλο και για τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έτσι, το άγχος μετατέθηκε στα παιδιά της Γ Γυμνασίου, που βλέπουν ένα βουνό να έρχεται με τη νέα χρονιά. Ο εκπαιδευτικός κλάδος μιλάει για τριετή προετοιμασία, για έναν μαραθώνιο, στον οποίο νικητής θα βγει όχι αυτός που θα τρέξει πιο γρήγορα, αλλά αυτός που θα αρχίσει να τρέχει νωρίτερα και θα προετοιμαστεί κατάλληλα.

Όμως, πώς μπορεί να “τρέξει” σε αυτόν τον μαραθώνιο αν δεν ξέρει ποιο δρόμο να ακολουθήσει. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει αναποτελεσματικός. Πολλά παιδιά φτάνουν στη Β Λυκείου (ακόμη και στις αρχές της Γ Λυκείου) και δε ξέρουν ποια ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσουν ή ποιο επιστημονικό πεδίο. Είναι παιδιά που τα καταφέρνουν σε όλα τα μαθήματα ή παιδιά που δυσκολεύονται σε όλα ή απλώς παιδιά που δε ξέρουν τι τους αρέσει. Για αυτούς τους μαθητές ο λαβύρινθος που οδηγεί στις Πανελλήνιες εξετάσεις και στη σχολή που τους ταιριάζει είναι περισσότερο πολύπλοκος και δαιδαλώδης.

Οι σημερινοί μαθητές έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ από κάποιον που θα τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που έχουν στο μυαλό τους και να βρουν λύση στο “μαθηματικό πρόβλημα” του εκπαιδευτικού συστήματος που φαίνεται πως κάθε χρόνο γίνεται και περισσότερο περίπλοκο.

Αυτό κάνει η ομάδα της LABORA με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κότιο, πρώην συνιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας σταδιοδρομίας EMPLOY, ο οποίος έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας. Σε όποια τάξη και αν είναι ο μαθητής, οι σύμβουλοι της LABORA με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και τη συνεχή παρακολούθηση των νέων εξελίξεων στο σύστημα, μπορούν να λύσουν κάθε του απορία και προβληματισμό για τη νέα τάξη των πραγμάτων, να μειώσουν το άγχος που έχει προκληθεί, αλλά και σταδιακά με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση να βρει τη σχολή που θα ταιριάζει με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, που πιθανότατα δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι έχει.

Huffpost GR

Ο Κωνσταντίνος Κότιος και η ομάδα του με τη δουλειά τους έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στο χώρο του επαγγελματικού προσανατολισμού και έχουν βοηθήσει χιλιάδες παιδιά που δεν είναι έτοιμα να πάρουν τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν.

Μέσω απλής συζήτησης, τεστ δεξιοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων οι σύμβουλοι της LABORA θα φέρουν στην επιφάνεια ό,τι κρύβει ο κάθε μαθητής μέσα του, θα βρουν μαζί απαντήσεις στα ερωτήματα που τον τρώνε και θα τον βοηθήσουν να ακολουθήσει το δρόμο που του ταιριάζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Γιατί για όλους υπάρχει κάτι στο οποίο είναι πολύ καλοί, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους φωτίσει αυτή την επιλογή.
Σε δεύτερη φάση οι σύμβουλοι θα πληροφορήσουν τον κάθε μαθητή για τις επαγγελματικές διεξόδους κάθε σχολής και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει διαρκώς.

Όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να δράσουμε για να μπορέσουμε να τα απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Βήμα βήμα ο κάθε μαθητής θα βρει τις σωστές απαντήσεις για εκείνον και θα μπορέσει να στοχεύσει σε αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει, ακόμη και αν τώρα του φαίνεται ένας γολγοθάς.

Όπως φαίνεται χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι το ελληνικό σχολείο να φτάσει σε σημείο να θεωρείται άριστο και πλήρως λειτουργικό και να ικανοποιεί μαθητές και καθηγητές. Μέχρι τότε οι μαθητές πρέπει να βρουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν τα σκοτεινά σημεία του συστήματος για να μπορέσουν να φτάσουν στο στόχο τους.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας με την ομάδα του LABORA θα βρείτε εδώ