Τι θα καθορίσει τη στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Αθήνα για πριν και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος

Τι θα καθορίσει τη στάση και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Αθήνα για πριν και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος
Yuri Gripas / Reuters

«Αστάθμητο παράγοντα της διαπραγμάτευσης» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες τη στάση την οποία θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, της συμφωνίας για το χρέος και τελικά της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαφέστερος ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο στη μετα-μνημονιακή περίοδο σε σχέση με το ρόλο που θα παίξει έως τις 20 Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως εξηγεί το ΔΝΤ θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποφασίσει εάν η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας, αλλά και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ικανοποιεί τα δικά του δεδομένα.

Το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων θα κρίνει τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναφορικά με την απαίτηση του να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς τα μέτρα του 2020 για την μείωση του αφορολόγητου. Ωστόσο, ακόμα δυσκολότερη μοιάζει η απόφαση του για το εάν κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αν ικανοποιείται με τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι.

Το θέμα του χρέους είναι αυτό που θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου προκειμένου να καταλήξει εάν θα ενεργοποιήσει το δικό του τρίτο πρόγραμμα έστω και δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση του. Όλα δείχνουν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα, καθώς οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν προχωρήσει στην «ευθυγράμμιση» της λίστας προαπαιτούμενων του ΔΝΤ με αυτή των Ευρωπαίων.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να βάλει νέες απαιτήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το γεγονός ότι θα επιμείνει στην αδυναμία της Ελληνικής Οικονομίας να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος απαιτώντας την γρηγορότερη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.

Κίνδυνος καθυστερήσεων

Ο μεγαλύτερος «φόβος» της Ελληνικής πλευράς είναι ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου και η επίσημη επιστροφή των τεχνοκρατών του Ταμείου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ελεγκτές και όχι ως «τεχνικοί σύμβουλοι» που ήταν έως σήμερα, μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις σε μια περίοδο που ο χρόνος είναι ιδιαίτερα ασφυκτικός.

Η στάση του Ταμείου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Euro Working Group, αλλά και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 24ης Μαίου.

Σε αυτό το διάστημα θα φανεί εάν πρόθεση του ΔΝΤ είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τεχνικής συμφωνίας εντός του Μαίου ή οι γνωστοί παράγοντες θα βάλουν εμπόδια σε μια συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Η απόφαση θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών στο εσωτερικό του Ταμείου, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο Ελληνικό ζήτημα, αλλά και στη σχέση του με την Ευρώπη.

Δημοφιλή