ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2019 13:14 EEST | Updated 10/10/2019 13:15 EEST

Τι θα συμβεί αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της γης σε μια νύχτα

Δραματική αλλαγή κλίματος, πλημμύρες, εξαφανίσεις πόλεων και μια τεράστια απειλή.

Don Mennig via Getty Images

Το μεγαλύτερο ποσοστό πάγου στον κόσμο βρίσκεται στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Για την ακρίβεια, το 99% - και κάθε χρόνο γίνεται όλο και λιγότερος  Κανονικά θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να εξαφανιστεί όλος ο πάγος, αλλά τι θα συνέβαινε αν έλιωνε μέσα σε μια νύχτα;

Το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε 66 μέτρα πιο πάνω απ΄ότι είναι αυτήν την στιγμή. Οι παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη και το Λονδίνο θα εξαφανίζονταν από την ξαφνική πλημμύρα, αναγκάζοντας το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να εγκαταλείψει τα σπίτια τους και να μετακομίσουν άλλου. Και ενώ επικρατεί όλο αυτό το χάος στο έδαφος, κάτι εξίσου απειλητικό συμβαίνει κάτω από αυτό.

avstraliavasin via Getty Images

Όλη αυτή η τεράστια ποσότητα αλμυρού νερού, θα διεισδύσει στα αποθέματα υπόγειων υδάτων μακρύτερα στην ενδοχώρα, φτάνοντας στους κοντινούς υδροφόρους ορίζοντες γλυκού νερού. Ξέρετε, αυτά που τροφοδοτούν το πόσιμο νερό μας, τα αρδευτικά συστήματα και τα συστήματα ψύξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής; Όλοι αυτοί οι υδροφορείς θα καταστραφούν. 

 Σαν να μην φτάνει αυτό, ο πάγος στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική είναι φτιαγμένος από γλυκό νερό, οπότε όταν λιώνει, είναι περίπου το 69% του πόσιμου νερού που υπάρχει στον πλανήτη και όλο αυτό, θα καταλήξει στους ωκεανούς. Αυτό θα προκαλέσει όλεθρο στα ρεύματα των ωκεανών μας και τα καιρικά πρότυπα. Μια τέτοια δραματική αλλαγή θα άλλαζε το κλίμα τόσο δραστικά που θα μπορούσε να προκληθεί μια νέα εποχή των παγετώνων.

kappaphoto via Getty Images

Το 99% των πάγων είναι πόσιμο νερό. Υπάρχει, όμως, αυτό το 1% που βρίσκεται σε παγετώνες μακριά από την ενδοχώρα, οι οποίοι κρατούν εγκλωβισμένα εκατοντάδες τοξίνες που όταν απελευθερωθούν λόγω του λιώσιμου του πάγου θα μολύνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι ψηλές θερμοκρασίες θα εξαφανίσουν λίμνες, ποτάμια και θα προκαλέσουν μαζική ξηρασία σε όλη την γη. Το κλίμα θα αλλάξει σε αυτό της ερήμου.

David Trood via Getty Images

Και όλοι αυτοί οι επιπλέον υδρατμοί στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν συχνές και ισχυρότερες καταιγίδες, πλημμύρες και τυφώνες. Έτσι, όλες αυτές οι ακτές στις ανατολικές ΗΠΑ, θα ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που θα θέλατε να ζήσετε. Αντ ’αυτού, θα υπάρξουν μαζικές μεταναστεύσεις στον Καναδά, την Αλάσκα, την Αρκτική και ό, τι έχει απομείνει από την Ανταρκτική.

Jason Persoff Stormdoctor via Getty Images

Και έχετε δίκιο, αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ. Εξάλλου, υπάρχει ακόμα αρκετός πάγος για να καλύψει ολόκληρη την ήπειρο της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν δεν αναλάβουμε δράση άμεσα και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βλέπουμε ήδη σήμερα θα είναι μη αναστρέψιμες.

 

πηγή: insider