Τι «βλέπουν» οι Αμερικανοί για την επόμενη ημέρα της συμφωνίας των Πρεσπών, την Ελλάδα και τη Ρωσία

Πολλαπλά αμερικανικά μηνύματα καθώς η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων και προκαλεί κραδασμούς στην ελληνική πολιτική σκηνή...
ASSOCIATED PRESS

Εν μέσω θυέλλης στην ελληνική πολιτική σκηνή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τα πάντα: Ολα όσα λέγονται από τους βασικούς «παίκτες» στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, τις οριακές ισορροπίες στη Βουλή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί τους 151 βουλευτές για την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά και το πως θα επηρεάσει η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το τοπίο στα Βαλκάνια.

Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή την ώρα αρμόδιος, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έχουν πολλούς αποδέκτες στην Αθήνα και δεν περιορίζονται αυστηρά στην ατζέντα του σκοπιανού.

1. Η συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»: Αποδείχθηκε ότι είναι δυνατό να επιλυθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα και μάλιστα τη στιγμή που πρόκειται για μακροχρόνια διαφορά (μεταξύ των δύο χωρών). Ελπίζουμε ότι το θετικό momentum που δημιούργησαν οι δύο κυβερνήσεις θα περάσει και στα Δυτικά Βαλκάνια.

2. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και μελλοντικά της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια: Πρέπει να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε ταχεία επικύρωση της συμφωνίας, για να γίνει η «Βόρεια Μακεδονία» το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ...Οι ΗΠΑ δεν ψηφίζουν για την διεύρυνση της ΕΕ, αλλά εστιάζουμε στο ΝΑΤΟ όπου έχουμε φωνή. Η ευρωπαϊκή πολιτική, πάντως, κρατάει ανοιχτή την πόρτα στα Δυτικά Βαλκάνια. Μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει νέος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ. Ως Αμερικανός διπλωμάτης, μπορώ να θυμηθώ το απίστευτα ισχυρό για εμένα παράδειγμα με τα γεγονότα στην Ουκρανία πριν από 5 χρόνια, το 2014. Η ενωμένη Ευρώπη έχει αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο για την ευημερία και την ειρήνη. Η «Βοριεα Μακεδονία» έχει ψηφίσει πλέον και θα υλοποιήσει μία ιστορική και δύσκολη αλλαγή - ακόμα και τα βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξει για να γίνει μέλος της ΕΕ...

3. Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολιάζει το ενδεχόμενο μίας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα, εφόσον το 2019 είναι έτος εθνικών εκλογών. Και σε αυτό το σημείο, μοιάζει να απευθύνεται στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας: Η σχέση μας με την Ελλάδα βασίζεται στο κοινό συμφέρον. Δεν εξαρτάται από τη μία ή την άλλη πολιτική δύναμη. Η αμερικανική πολιτική συνδέεται με τη δυναμική της περιοχής...Για πολλά πράγματα μίλησε στο παρελθόν και η κυβέρνηση Ομπάμα. Βλέπουμε μεγάλη συνέχεια από τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Πρόεδρο Τραμπ σε σχέση με την αμερικανική στρατηγική (στην περιοχή). Το ίδιο θα βλέπαμε και από μία επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Και σε άλλη, σχετική ερώτηση συμπηρώνει: Εάν κυρωθεί η συμφωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα την τηρήσει...

4. Το τρίγωνο Ουάσιγκτον-Αθήνα-Άγκυρα: Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είπε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο την Τουρκία. Και για τις δύο χώρες είναι σημαντική η σχέση με την Τουρκία, όπως και για τη Δύση συνολικά. Είναι σημαντικό να μη γυρίσει η Ευρώπη την πλάτη στην Τουρκία...Στην Ελλάδα αξίζουν εύσημα για την υπομονή που επιδεικνύει! Το πρωινό tweet του Προέδρου Τραμπ (14 Ιανουαρίου) για τους Κούρδους και την οικονομική πίεση στην Τουρκία δείχνει ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση. Η εναλλακτική αυτή δεν είναι επιθυμητή για καμία πλευρά...Πάντως για την Ελλάδα υπάρχει βαθιά εκτίμηση επειδή δείχνει ότι υποστηρίζει τα αμερικανικά συμφέροντα.

5. Ενέργεια - Ελλάδα - Κύπρος: Η αμερικανική συνεργασία με την Ελλάδα έχει γίνει πολύ στενότερη. Αισθάνομαι ενθουσιασμό για την παράδοση του πρώτου φορτίου LNG από τις ΗΠΑ κατευθείαν στην Ελλάδα. Είναι συναρπαστικό που για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα θερμαίνεται με αμερικανικό φυσικό αέριο! Ενισχύει το όραμα να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο...σε συνδυασμό με την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη. Εχουμε σχέδια συνεργασίας στο πλαίσιο της εξόρυξης κοιτασμάτων off-shore στην Κύπρο και στην Κρήτη (με τη συμμετοχή και της Exxon), ενώ υπάρχουν τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Η παράδοση του LNG στη Ρεβυθούσα μετατρέπει από θεωρητική συζήτηση σε πραγματικό στοιχείο της οικονομίας την συνεργασία. Η διαφοροποίηση των πηγών είναι θετική για την Ελλάδα και συμβαδίζει πλήρως με την κοινή μας πολιτική.

Adriano Machado / Reuters

6. Μήνυμα στη Ρωσία: Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αντί άλλου σχολίου για τη στάση της Μόσχας, παραπέμεπει σε πρόσφατες δηλώσεις (18 Δεκεμβρίου) που έκανε επισκεπτόμενος τα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν: «Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει το δικό της συμφέρον και να υπονομεύσει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας... Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι σημαντική για την ευημερία και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της “Μακεδονίας”. Οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν θαρραλέα ηγεσία και οι ΗΠΑ είναι περήφανες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή της και αυτός είναι ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Δημοφιλή