ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2020 11:53 EEST

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο Τραμπ τεθεί εκτός μάχης λόγω κορονοϊού

32 ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

MANDEL NGAN via Getty Images

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, 32 ημέρες πριν από την μάχη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Εάν εμφανίσει συμπτώματα, πράγμα διόλου απίθανο, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αναρρώσει.

Σύμφωνα με την 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, ένας «ιατρικά ανίκανος» πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει προσωρινά την εξουσία στον αντιπρόεδρο - τον Μάικ Πενς εν προκειμένω - και μπορεί να ανακτήσει την εξουσία του όποτε θεωρεί τον εαυτό του έτοιμο να επιστρέψει στο καθήκον.

Από τότε που η τροποποίηση επικυρώθηκε το 1967, μόνο τρεις φορές έχει γίνει χρήση της. Το 1985, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση και παρέδωσε για λίγο την εξουσία στον αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους, αν και δεν επικαλέστηκε ρητώς την τροπολογία όταν το έκανε. Ο Τζορτζ Μπους, βς πρόεδρος, έκανε δύο φορές χρήση της τροποποίησης με προσωρινή μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, επίσης εξαιτίας κολονοσκοπήσεων στις οποίες υπελήθη, το 2002 και το 2007.

Σύμφωνα με τον Προεδρικό Νόμο Διαδοχής, εάν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πενς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για λόγους υγείας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, θα παρέμβει. Την άνοιξη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είχε σχέδιο για μια τέτοια πιθανότητα. «Δεν είναι καν κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε η Κέιλεϊ Μακενάνι, γραμματέας του Λευκού Οίκου. «Διατηρούμε τον πρόεδρο υγιή. Διατηρούμε υγιή και τον αντιπρόεδρο και, ξέρετε, είναι υγιείς αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσουν να είναι» είπε.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία προέδρων που αρρώστησαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υπέφεραν κατά τη διάρκεια επιδημιών. Για τον Τζορτζ Ουάσινγκτον εκφράστηκαν φόβοι ότι βρισκόταν κοντά στο θάνατο εν μέσω επιδημίας γρίπης κατά το δεύτερο έτος του στην εξουσία, ενώ ο Γούντροου Γουίλσον αρρώστησε κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Παρίσι μετά τον Α ’Παγκόσμιο Πόλεμο με αυτό που  ορισμένοι ειδικοί και ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν η ισπανική γρίπη που έπληξε τον πλανήτη από το 1918 έως το 1920.

Τέσσερις πρόεδροι έχουν πεθάνει, ενώ βρίσκονταν στο αξίωμα, από φυσικά αίτια: οι Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, Ζαχαρίας Τέιλορ, Ουόρεν Χάρντινγκ και Φραγκλίνος Ρούζβελτ ενώ ο Γούιλσον υπέστη ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ καρδιακή προσβολή κατά την πρώτη θητεία του και εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεύτερη.

Τέσσερις άλλοι δολοφονήθηκαν στο αξίωμα: ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Τζέιμς  Γκάρφιλντ, ο Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ και ο Τζον Φ. Κένεντι.

Ομως τέτοιες κρίσεις υγείας στον Λευκό Οίκο είναι πιο σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Από τότε που πυροβολήθηκε ο Ρίγκαν το 1981, κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση.

(με πληροφορίες από New York Times)