Οι Times εμπλέκουν και την Αθήνα στην εξαγωγή χρυσού από τον Μαδούρο

Στο «κάδρο» και η απρογραμμάτιστη πτήση στην ελληνική πρωτεύουσα.
Bloomberg

Συνέχεια στις αποκαλύψεις του Reuters για το ταξίδι 8 τόνων χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας σε διάφορες χώρες του πλανήτη, τον περασμένο Φεβρουάριο, έρχεται να δώσει δημοσίευμα των Times με τίτλο «O Mαδούρο ”βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα” για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή», το οποίο εμπλέκει και την Αθήνα στην υπόθεση.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις «μυστηριώδεις πτήσεις από το Καράκας τις τελευταίες ημέρες, που δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Μαδούρο μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην στάση που πραγματοποίησε στην ελληνική πρωτεύουσα, στις 2 Μαρτίου, το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας. Οπως τονίζεται, επρόκειτο για «απρογραμμάτιστη στάση μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε πως το αεροπλάνο, που παρέμεινε στο ελληνικό έδαφος για περίπου 4 ώρες, προσγειώθηκε μόνο για ανεφοδιασμό.

«Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας», τονίζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάρντεζ, διαψεύδει όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι Times, πάντως, δεν παραλείπουν να τονίσουν τις καλές σχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το καθεστώς Μαδούρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό».

Εκτενής αναφορά γίνεται, ακόμη, σε αντίστοιχες πτήσεις, που ένα Boeing 777 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Nordwind, προς την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, και την Ζανζιβάρη , όπως και στη ματαίωση του ταξιδιού προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, που«πάγωσε» μετά από αμερικανικές πιέσεις.

Δημοφιλή