ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2021 08:35 EEST

Times: Η Μέρκελ επιχειρεί να μπλοκάρει την είσοδο Βρετανών τουριστών στην ΕΕ

Αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Καταθέτει σχετική πρόταση και αναμένονται αντιδράσεις και από την Ελλάδα.

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιδιώξει ήδη σήμερα να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ή όχι, εξαιτίας της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στη Γηραία Αλβιώνα, αναφέρει ρεπορτάζ των Times

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει η Βρετανία να χαρακτηριστεί ως «χώρα ανησυχίας» εξαιτίας της ευρείας διάδοσης αυτού του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η γερμανική πρόταση θα συζητηθεί από ανώτερους ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πλευράς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Σημειώνεται πως η Μέρκελ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg επέκρινε σφόδρα την Ελλάδα, την Πορτογαλία αλλά και άλλες χώρες, για ”χαλαρά” μέτρα στην είσοδο ταξιδιωτών από τρίτες χώρες εστιάζοντας πρωτίστως στους Βρετανούς (δεδομένης της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα) και τους Ρώσους αλλά που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και επίσης δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την κάλυψη που παρέχει το εμβόλιο Sputnik - V για την επικίνδυνη μετάλλαξη. 

Σημειώνεται πάντως πως χθες η Αθήνα ανακοίνωσε τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία, όπου καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.  Συγκεκριμένα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Η κυρία Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς την επόμενη εβδομάδα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Ιούλιο το σχέδιό του για να επιτρέπεται στους πολίτες του ΗΒ που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 να ταξιδεύουν απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες, πλην αυτών στις οποίες κρίνεται πως υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαιτίας της πανδημίας.