«Times» του Λονδίνου για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν τώρα»

Η μεταστροφή της ιστορικής εφημερίδας καταγράφεται σε κύριο άρθρο της.
REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS SOCIETY)
REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS SOCIETY)
Dylan Martinez via Reuters

Οι The Times του Λονδίνου τάσσονται πλέον υπέρ της άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Ενώνοντας την κληρονομιά της Ελλάδας», η βρετανική ιστορική εφημερίδα του συντηρητικού χώρου, σημειώνει ότι «η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική».

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους αυτά τεχνουργήματα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν τώρα».

Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στη συμφωνία με την Ιταλία για δανεισμό οκτώ ετών με την προοπτική να παραμείνει στην Ελλάδα επ′ αόριστον, του «θραύσματος Fagan», από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, το οποίο αποκαλείται «το άμεσο προηγούμενο», σημειώνοντας ότι «αποσπάστηκε, όπως και τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την υπό οθωμανική κατοχή Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πωλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. Η συμφωνία είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα έργα της κλασικής περιόδου που δεν παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση».

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, η πρόταση αυτή έφτασε κοντά σε συμφωνία αλλά απέτυχε να ολοκληρωθεί, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επιμένει ότι τα έχει αγοράσει και συνεπώς τής ανήκουν νόμιμα, γράφει η εφημερίδα, ενώ η Ελλάδα λέει ότι έχουν λεηλατηθεί και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να τα διαθέσει.

Αυτός ο «γραφειοκρατικός παραλογισμός», όπως το χαρακτηρίζουν οι Times, μπορεί να επιλυθεί γρήγορα με το «να πωληθούν τα γλυπτά στην Ελλάδα σε τιμή κόστους». Στην τιμή δηλαδή που τα αγόρασε το βρετανικό Κοινοβούλιο από τον λόρδο Έλγιν. Προτρέπει δε, τη βρετανική Βουλή να το κάνει άμεσα. «Ας εγκρίνει λοιπόν τώρα το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα επιχειρήματα της Βρετανίας όπως ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Ελγίνεια Μάρμαρα έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. Όχι μόνο τα Μάρμαρα έχουν ήδη υποστεί ζημιές εξαιτίας του ακατάλληλου καθαρισμού, αλλά επιπλέον η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο», σημειώνει για το νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Τέλος ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά που γίνεται στο επιχείρημα πως αν τα σημερινά μουσεία επιστρέψουν αντικείμενα που έχουν στην κατοχή του και ανήκουν σε άλλους πολιτισμούς θα πάψουν να είναι κέντρα παγκόσμιας κουλτούρας και κληρονομιάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια μοναδική περίπτωση (sui generis) καθώς ο διαχωρισμός τους αποτελεί τον διαχωρισμό ενός καλλιτεχνικού συνόλου. Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία σε μια εποχή που η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές της φιλίες.

Η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «αυτή η παρέμβαση θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα», αίτημα που «ξαναζωντάνεψε» τον περασμένο Νοέμβριο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο και τη σχετική πρόταση που κατέθεσε στον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Δημοφιλή