ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2018 15:33 EEST

Τις επόμενες κινήσεις της ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση. Που είναι η περικοπή των απολαβών των υψηλοσυνταξιούχων

Tony Gentile / Reuters

Στις επόμενες κινήσεις του αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαιώνοντας ότι στοχεύει να μειώσει τις υψηλότερες συντάξεις ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν 400 και 500 ευρώ τον μήνα.

«Έχω δεσμευθεί στους Ιταλούς. Θα καταθέσουμε τον σχετικό νόμο στη Γερουσία και ελπίζω να ψηφιστεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων. Στις προθέσεις της κυβέρνησής του είναι να περικοπούν οι συντάξεις πολιτών που φθάνουν τις 4.000 ή και 5.000 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο στη συνέχεια θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο νόμος αυτός θα κριθεί συνταγματικός από την ιταλική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ντι Μάιο, ενέκρινε σειρά μέτρων τα οποία προβλέπουν την επιβολή προστίμων σε εταιρίες οι οποίες μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, αφού πρώτα ευνοήθηκαν με φοροελαφρύνσεις από το ιταλικό κράτος.

Παράλληλα, μειώνεται στα δυο χρόνια -ως ανώτατο όριο- η διάρκεια των συμβολαίων «πρώτης απασχόλησης». Στην συνέχεια ο εργοδότης ή θα πρέπει να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο ή να διακόπτει την σχέση εργασίας. Ο Ντι Μάιο υποσχέθηκε, τέλος, ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα προχωρήσει σε «στοχευμένη μείωση του κόστους εργασίας», για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει επενδύσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)