Το 1 δισ. συναλλαγές διαλειτουργικότητας θα φθάσουμε το 2022

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις από τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Signing, Digital Display, Contract, Writing - Activity, Agreement
Signing, Digital Display, Contract, Writing - Activity, Agreement
sorbetto via Getty Images

Η διαλειτουργικότητα έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Οι ψηφιακές συναλλαγές πολλαπλασιάζονται, χάρη σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας του δημοσίου, προς όφελος του πολίτη.

Αν τα ΚΕΠ ήταν μια καινοτομία, καθώς γλίτωνες χρόνο για να μη τρέχεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, προκειμένου να αποκτήσεις κάποια δικαιολογητικά, τώρα η διαλειτουργικότητα, μέσω του gov.gr, ενδεχομένως να καταστήσει και τα ΚΕΠ παρωχημένη υπηρεσία.

Στην πρόσφατη έκθεση Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, στη BEYOND, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω μια συζήτηση με τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη διαλειτουργικότητα, όσο και στο cloud, στην αποθήκευση δεδομένων δηλαδή, και στις αλλαγές που έρχονται.

BEYOND

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι το 2018 ξεκινήσαμε με 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές, μετά είχαμε 31 εκατ., 94 εκατ. το 2020 και 567 εκατ. συναλλαγές το 2021. «Φέτος προβλέπουμε ότι θα φθάσουμε το 1 δισ. συναλλαγών», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι: «Αυτές οι συναλλαγές γίνονται για δύο λόγους. Πρώτα από όλα, διότι οποιοσδήποτε μπορεί να μπει σε μια υπηρεσία του gov.gr και κάνει αυτό που επιθυμεί, μια υπεύθυνη δήλωση, μια δήλωση προς τον ΕΦΚΑ και δεύτερον είναι αυτό που δεν φαίνεται, πίσω, είναι αυτά που κάνουμε εμείς ως δημόσια διοίκηση, για τον πολίτη, αυτά που ζητάει με τη συναίνεσή του».

«Όπως μπαίνει κανείς στο fuel pass για να πάρει την ενίσχυσή του για τα καύσιμα, και κάνει την αίτηση, εμείς κοιτάζουμε όλα τα υπόλοιπα, αν είναι επιλέξιμος, αν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή όχι, τα κάνουμε όλα αυτόματα και δεν χρειάζεται να πάει ο πολίτης σε δημόσια υπηρεσία για να πάρει ένα έγγραφο, ούτε καν σε ηλεκτρονική υπηρεσία για να κατεβάσει ένα έγγραφο και να το στείλει σκαναρισμένο. Αυτές οι υπηρεσίες είναι επιτυχημένες διότι όλα γίνονται αυτόματα.»

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, επισήμανε, επίσης, ότι: «Για όλα αυτά υπάρχει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, το οποίο φροντίζει για όσα χρειάζεται ο πολίτης. Το πιο σημαντικό, πέρα από τα 567 εκατ. συναλλαγών, είναι όσα έχουν γίνει πίσω από αυτές, έτσι ώστε να κάνουμε περισσότερα αυτόματα από αυτά που ζητά ο ίδιος. Φέτος, κάθε φορά που ο πολίτης κάνει μια αίτηση ή ένα log-in, εμείς κάνουμε 1,4 δουλειές γι αυτόν, χωρίς να το γνωρίζει. Στο fuel pass είναι 1 προς 6, ακόμα πιο σημαντικό.»

Παράλληλα, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, προανήγγειλε έναν διαγωνισμό με 12 αναδόχους, και προϋπολογισμό περίπου 24 εκατ., οι οποίοι, με συμφωνίες πλαίσιο, θα πλαισιώσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες, με ακόμα περισσότερες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας.

BEYOND

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός της αξιόπιστης διαδικασίας. «Όταν το κάνεις μέσα από ένα κέντρου διαλειτουργικότητας, σημαίνει ότι ελέγχεις τους φορείς. Αρα είσαι εντάξει από πλευράς τήρησης των προϋποθέσεων. Και δεύτερον, σεβόμαστε το GDPR. Το τρίτο όμως είναι ότι γλιτώνουμε ταλαιπωρία και ο πολίτης και το κράτος, που δεν χρειάζεται υπαλλήλους να ελέγξουν ένα πακτωλό χαρτιών».

«Η διαλειτουργικότητα αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούμε. Τώρα έχουμε το Wallet στο κινητό μας τηλέφωνο, για ταυτότητα και δίπλωμα. Δημιουργείται ένας κωδικός που σκανάρεται κι έτσι αποδεικνύεται το γνήσιο του εγγράφου. Ετσι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος, αρκεί να έχει κι ο άλλος εφαρμογή για να σκανάρει. Όλα λοιπόν, γίνονται μέσω του κινητού τηλεφώνου, ακόμα και οι πληρωμές με την κάρτα σου.»

BEYOND

Οσον αφορά το θέμα το cloud, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις.

«Κατ΄αρχάς, το gCloud είναι το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο αποθηκεύονται τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης. Είναι ένα διττό σύστημα που αποτελείται από μονάδες δίπλα μας, το private cloud που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και είναι και το κομμάτι του cloud που δεν βλέπουμε, που ανήκει σε κατασκευαστές, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google. Είναι το public cloud, στην ουσία υπηρεσίες που παίρνουμε. Εδώ οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι πολύ σημαντικές, διότι καθιστούν την Ελλάδα κέντρο σε ό,τι αφορά στα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Το public cloud θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό, στις επιχειρήσεις, στο δημόσιο, να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες με ελάχιστη καθυστέρηση. Το cloud έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να κάνεις κάτι μικρό και ευέλικτο, να το ανεβάσεις, να το δοκιμάσεις και είναι ασφαλές. Επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι multi cloud προσέγγιση, να έχεις πολλούς και διαφορετικούς προμηθευτές και hybrid cloud, να το έχεις εδώ κοντά σου (private), αλλά και public.»

BEYOND

Hλεκτρονική πληρωμή των τελών μεταβίβασης οχήματος

Ασφαλέστερη και ταχύτερη είναι πλέον η πληρωμή τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου, καθώς στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών. Συγκεκριμένα, σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR είναι αρχικά διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr.

Η υλοποίηση και διάθεση της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Δημοφιλή