Το 1821 και η Επιχειρηματικότητα

Ένας αναστοχασμός 200 χρόνια μετά, που υποδεικνύει την Επανάσταση σαν πηγή ενθάρρυνσης για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα.
.
.
StratosGiannikos via Getty Images/iStockphoto

Οι τόποι και οι άνθρωποι που «φέρουν» ιστορία αγώνων μπορούν να διαδώσουν το καλό, δίνοντας διάρκεια στα ιστορικά γεγονότα, διαχέοντας την προσφορά των ηρώων στην κοινωνία, «κληροδοτώντας» παραδείγματα.

Κάθε απόγονος έχει ανατραφεί με τις αξίες των προγόνων του, έχει εισπράξει στοιχεία της γενναιότητάς τους και τα «φέρει» στα πολιτιστικά του γονίδια, τα memes του [1], που ενυπάρχουν μαζί με τα βιολογικά του γονίδια (genes).

Η ιστορία της επανάστασης του 1821 εμπνέει και είναι χρήσιμο να παραμείνει «ζωντανή».

Η αποκωδικοποίηση των θετικών συμπεριφορών των αγωνιστών, η ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη ζωή και την επιχειρηματικότητα δημιουργούν διάδραση με το σύγχρονο μάνατζμεντ, τις στρατηγικές Μάρκετινγκ και την αγορά. Ταυτόχρονα ωφελούν και προσφέρουν απτά παραδείγματα ηρωισμού και ενσυναίσθησης που καθοδηγούν.

Ο τρόπος ζωής, δράσης και διοίκησης των αρχηγών του 1821 παραδειγματίζει 200 χρόνια μετά.

Αρετές που ενυπάρχουν στους ήρωες του 1821 και αποκαλύπτονται μέσα από τη μελέτη της ιστορίας είναι το θετικό πάθος, η πίστη και η αγάπη που είχαν για τον σκοπό τους, χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία στη ζωή και την εργασία.

Οι αγωνιστές έδειξαν επιμονή, ανθεκτικότητα και υπομονή που σε συνδυασμό με την στρατηγική που εφάρμοσαν συντέλεσαν στην επίτευξη των στόχων τους, όπως συμβαίνει με τις επιχειρηματικές πρακτικές.

Διακρίθηκαν για το ήθος, την ακεραιότητα, τη θέληση, το αίσθημα δικαίου, την ταπεινοφροσύνη, το θάρρος και την γενναιότητα που είχαν, ιδιότητες που αναβαθμίζουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στη πρόοδο.

Τους χαρακτήριζε μεγαλοψυχία, γενναιοδωρία, ανθρωπιά, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, που μαζί με τον ενθουσιασμό που μετέδιδαν οδήγησαν τους Έλληνες στην υπέρβαση, όπως συμβαίνει με την άρτια ηγεσία στις επιχειρήσεις σήμερα.

Προσπάθησαν να επικρατήσει σύμπνοια, δίνοντας την συγχώρεσή τους όταν χρειάστηκε, προϋποθέσεις για την νίκη τόσο στις μάχες, όσο και στην αγορά.

Τον αγώνα του 1821 τον χαρακτήρησαν αρχές που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν σε επιχειρηματικές κατευθύνσεις.

Αρχικά η Επανάσταση ήταν πρόκληση για αλλαγή.

Οι πρωτεργάτες έδειξαν εξωστρέφεια που δημιούργησε καλή φήμη και είχε σαν αποτέλεσμα την άρτια δημοσιότητα για τον αγώνα.

Διαδόθηκαν στον κόσμο οι αξίες και η μοναδική ιδέα της ελευθερίας που διεκδικούσαν οι υπόδουλοι που, σε συνδυασμό με την καλή φήμη που έφερε ο Ελληνισμός από την αρχαιότητα, ενίσχυσαν το φιλελληνικό κίνημα με αποτέλεσμα την επίτευξη συνεργειών με θετικά αποτελέσματα για τον κοινό σκοπό, όπως συμβαίνει και με τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η διάθεση για μάθηση και γνώση, σε συνδυασμό με τις αξίες που επικρατούσαν, δημιούργησαν πνεύμα ομαδικότητας, που με την βοήθεια της άρτιας ηγεσίας οδήγησαν στην νίκη, όπως συναντάται στις επιτυχημένες επιχειρηματικές ενέργειες.

Υπήρχαν δυνατά και αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Με την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και τη δημιουργική σκέψη των αρχηγών οι αδυναμίες μετασχηματίσθηκαν σε δύναμη και οι απειλές σε ευκαιρίες για τους υπόδουλους Έλληνες, όπως επιδιώκεται στην επιχειρηματική δράση.

Οι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες, πρόσφεραν στην κοινωνία, με τον ίδιο τρόπο που οι επιτυχημένες επιχειρήσεις προσφέρουν σήμερα.

Το αφήγημα της απελευθέρωσης, που διέδωσε γνώσεις και παρότρυνση, ο περιεκτικός λόγος των ηγετών σε συνδυασμό με τα θετικά συναισθήματα και τις καλές συγκυρίες οδήγησαν στη νίκη, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την πορεία προς την πρόοδο.

Τα μηνύματα των αποφθευγμάτων του 1821, σε αντιπαραβολή με τις σύγχρονες αττάκες, παραμένουν επίκαιρα:

Το: «ελευθερία ή θάνατος» ή το: «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» πρότασσαν σαν μοναδική στρατηγική επιλογή την ελευθερία.

Το: «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» ενθάρρυνε για τον στόχο.

Η φράση του Μακρυγιάννη: «τρώνε από ’μας και μένει και μαγιά»2 συγκινεί και παρακινεί έως σήμερα.

Αυτή είναι μια διαφορετική οπτική, ένας αναστοχασμός 200 χρόνια μετά, που υποδεικνύει την Επανάσταση σαν πηγή ενθάρρυνσης για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα.

Τα συναισθήματα που δημιουργούνται εμπνέουν τους απογόνους και συντελούν να επικρατήσει το ευ πράττειν, το ευ ζην και το ευ επιχειρείν.

1 https://en.wikipedia.org/wiki/Meme

2 Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, Κάπα Εκδοτική, Επεξεργασία: Σαράντος, Θ., σελ. 78.

Ο Οδυσσέας Κόλλιας είναι ο συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου: «1821 και Επιχειρείν».

Περισσότερα στο Facebook Οδυσσέας Κόλλιας - Odyssefs Kollias

Δημοφιλή