ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2019 19:47 EEST

Το Άμπου Ντις θα είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησής της

Σε περίπτωση που περαστεί η «συμφωνία του αιώνα».

Ανώτερη ισραηλινή πηγή αποκαλύπτει στην ισραηλινή εφημερίδα Makor Rishon ότι το χωριό Άμπου Ντις θα είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, αν αυτό προκύψει από τη «συμφωνία του αιώνα».

Το χωριό αυτό με τους 12,604 σύμφωνα με την απογραφή του 2016 βρίσκεται στην περιοχή της Ιερουσαλήμ πέρα από το τείχος διαχωρισμού του Ισραήλ, στην Εθική Παλαιστινιακή Αρχή ( Μετά τις εκλογές του 2006 και την επακόλουθη σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ των κομμάτων Φατάχ και Χαμάς, η εξουσία του είχε επεκταθεί μόνο στις περιοχές Α και Β της Δυτικής Όχθης). Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Το Άμπου Ντις είναι ταξινομημένο ως τμήμα της περιοχής Β βάσει των συμφωνιών του Όσλο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάγεται στην αστική και διοικητική κυριαρχία της ΕΠΑ, αλλά στον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κράτους, Μαχμούντ Αμπάς, αρνήθηκε το 2018 την προσφορά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, να αποσυρθεί από το Αμπού Ντι για να γίνει η παλαιστινιακή πρωτεύουσα.

Τον Δεκέμβριο του 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και, τον Μάιο του 2018, μετέφεραν επίσημα την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Αν και η ”συμφωνία του αιώνα” δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, έχουν διαρρεύσει μερικά στοιχεία, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα προκαλέσει μεροληψία υπέρ του Ισραήλ και κατ′ επέκταση εις βάρος των παλαιστινιακών φιλοδοξιών και των ιστορικών δικαιωμάτων.

Πηγή: Memo 

Sponsored Post