ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2019 13:15 EEST | Updated 16/09/2019 13:32 EEST

Το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει αν θα κινηθεί η διαδικασία της μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον

«Είναι κάτι που θα μπορούσε να σφραγίσει την μοίρα του Μπόρις Τζόνσον», σχολιάζει ο Ανταμ Πράις.

Associated Press

Ο πρόεδρος του Ουαλικού κόμματος, Ανταμ Πράις, σε άρθρο του στην βρετανική HuffPost UK, θέτει το ερώτημα, αν ο Μπόρις Τζόνσον θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την διαδικασία της μομφής καθώς παραπλάνησε το κοινοβούλιο με σκοπό την αναστολή της λειτουργίας του.

Ο ίδιος ο Πράις, είχε κινήσει την διαδικασία πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν έθεσε θέμα μομφής κατά του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την εισβολή των Βρετανών στο Ιράκ.

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει για το αν θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Είναι κάτι που θα μπορούσε να σφραγίσει την μοίρα του Μπόρις Τζόνσον.

Την προηγούμενη εβδομάδα Σκοτσέζοι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ενέργειες του πρωθυπουργού, είχαν δόλο, καθώς ήθελε με αυτή του την πράξη να εμποδίσει το κοινοβούλιο από το δικαίωμα που έχει πάνω στον έλεγχο της εξουσίας.

Η αμφιβολία που έδειξε ο Μπόρις Τζόνσον, γύρω από την αμεροληψία των δικαστών, χαρακτηρίσθηκε αλαζονική και ασεβής προς τους θεσμούς.

Τώρα όμως, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει αν ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο, στην βασίλισσα και στον λαό.

Είναι ειλικρινά αδιανόητο για οποιοσδήποτε πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τον βρει ένοχο για μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το κόμμα Πλάιντ Κάμρυ (το Κόμμα της Ουαλίας), έχει δηλώσει πως πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, σε περίπτωση που αρνηθεί να ζητήσει την παράταση του άρθρου 50.

Η πρόταση μομφής μπορεί να έχει δύναμη μόνο αν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι η απόπειρα του να κλείσει το κοινοβούλιο ήταν παράνομη. Την ίδια στιγμή δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χαλαρή διάθεση, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, καθώς αυτό που διακυβεύεται εδώ, είναι η ιδέα της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αν και θα προσπαθήσει να θέσει θέμα νομιμότητας, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο ίδιος στο παρελθόν υπήρξε μάχιμος υποστηρικτής της κίνησης για την πρόταση μομφής κατά του Τόνι Μπλερ.

Μάλιστα η ενέργεια του για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου φέρει τον χαρακτήρα πραξικοπηματικής πράξης, με την αποφυγή ελέγχου από τον νομοθέτη, παραπλανώντας σκοπίμως τον αρχηγό του κράτους, που δεν είχε άλλη επιλογή από την στήριξη της πρότασης του.

Πηγή: HuffPost UK