ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2019 14:35 EET

Το απίστευτο «τέρας της θάλασσας» που έζησε πριν 200 εκατ. χρόνια αποκαλύπτεται σε 3D

LiveScience.com

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια στο Warwickshire της Βρετανίας υπήρχε θάλασσα, όπου κολυμπούσε ένα πλάσμα που έμοιαζε με θαλάσσιο δεινόσαυρο.

Το κρανίο του ιχθυόσαυρου, όπως ονομάστηκε το είδος του, βρέθηκε πριν 60 χρόνια στη φάρμα ενός αγρότη, και ήταν διατηρημένο σε άψογη κατάσταση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να το ανακατασκευάσουν ψηφιακά.

«Χρειάστηκε περισσότερο από μισό αιώνα για να μελετηθεί και να περιγραφεί αυτός ο ιχθυόσαυρος, αλλά άξιζε να περιμένουμε», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Dean Lomax του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Corey Ford/Stocktrek Images via Getty Images

Χάρη στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις μαγνητικές τομογραφίες, οι ερευνητές Nigel Larkin και Laura Porro κατάφεραν να δημιουργήσουν ψηφιακά ολόκληρο το κρανίο σε 3D.

«Η σάρωση μας επιτρέπει να κοιτάξουμε μέσα στα απολιθώματα - στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαμε να δούμε μέσα στο κρανίο του», είπε η Δρ. Porro στο BBC.

 Οι ιχθυόσαυροι αρχικά θεωρήθηκε μια οικογένεια θαλάσσιων δεινοσαύρων αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν θαλάσσια ερπετά τα οποία είχαν εμφανιστεί νωρίτερα από τους δεινοσαύρους. Οι μεγαλύτεροι ιχθυόσαυροι έφταναν σε μήκος τα 20 μέτρα. Οι παλαιοντολόγοι τοποθετούν την εμφάνιση των ιχθυόσαυρων πριν από περίπου 250 εκ. έτη και την εξαφάνιση τους πριν από περίπου 90 εκ. έτη.

PA Science

Με πληροφορίες από ΒΒC