Το αρχαιότερο...τυρί του κόσμου ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό τάφο

Το αρχαιότερο...τυρί του κόσμου ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό τάφο
Yiorgos Karahalis / Reuters

Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου σε στερεή μορφή ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε αιγυπτιακό τάφο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Analytical Chemistry της American Chemical Society.

O τάφος του Ptahmes, δημάρχου της Μέμφιδας στην Αίγυπτο κατά τον 13ο αιώνα πΧ, είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 1885, ωστόσο χάθηκε κάτω από τις άμμους για να ανακαλυφθεί εκ νέου το 2010, με αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν αγγεία στον αρχαιολογικό χώρο μερικά χρόνια αργότερα. Σε ένα από αυτά βρέθηκε μια στερεοποιημένη λευκή μάζα, καθώς και ύφασμα που ενδεχομένως να είχε χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί το αγγείο ή τα περιεχόμενά του.

Ο Ενρίκο Γκρέκο και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τη μάζα αυτή, προκειμένου να βρουν τι ακριβώς ήταν- και χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για γαλακτοκομικό προϊόν από αγελαδινό και πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Επίσης, τα χαρακτηριστικά του υφάσματος που ανακαλύφθηκε υπέδειξαν ότι ήταν κατάλληλο για συσκευασία στερεού και όχι υγρού- κάτι που, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τυρί σε στερεή μορφή- το αρχαιότερο τυρί που έχει ανακαλυφθεί.

Σε άλλες ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακαλύψεις από το εύρημα περιλαμβάνεται ο εντοπισμός στοιχείων που δείχνουν πως ήταν μολυσμένο με Brucella melitensis, ενός βακτηρίου που προκαλεί βρουκέλλωση- μια δυνάμει θανατηφόρα ασθένεια, που μπορεί να περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Εάν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το παλαιότερο βιομοριακό δείγμα της ασθένειας.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το ιταλικό υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Δημοφιλή