ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2020 13:07 EET | Updated 03/12/2020 14:52 EET

To Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ποιες ήταν οι στρατιωτικές του απώλειες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στοιχεία για τους νεκρούς και τους αγνοουμένους στρατιώτες του.

ASSOCIATED PRESS

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως 2.783 στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση με τις δυνάμεις των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι πάνω από 100 είναι ακόμα αγνοούμενοι.

To Αζερμπαϊτζάν δεν είχε δώσει μέχρι τώρα επίσημους αριθμούς των απωλειών του από τις συγκρούσεις. O Αρμένιος υπουργός Υγείας, Αρσέν Τοροσιάν, είχε ανακοινώσει από πλευράς του πως οι αρμενικές δυνάμεις είχαν 2.425 νεκρούς- περίπου 1.000 περισσότερους από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Free Europe/Radio Liberty, πολλοί Αρμένιοι που αγνοούνται ακόμα είναι σε περιοχές που κατελήφθησαν από τους Αζέρους πριν την κατάπαυση του πυρός, οπότε ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα αιχμάλωτοι.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν στις 9 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία. Η διήμερη επίσκεψη του Ερντογάν θα είναι η πρώτη ξένου αρχηγού κράτους στο Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάπαυση του πυρός στις αρχές Νοεμβρίου, που έβαλε τέλος στις μάχες και αναγνώρισε τα εδαφικά κέρδη του Μπακού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η επίσκεψη αυτή θα συμπέσει με μια σημαντική στρατιωτική παρέλαση που το Μπακού προβλέπει να οργανώσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη πως υπέγραψε με τη Ρωσία μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου παρατήρησης που θα έχει ως αποστολή να επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

(με πληροφορίες από Reuters, Radio Free Europe, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)