ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/06/2018 19:05 EEST

Το χάσμα ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το χάσμα ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές φάνηκε σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν πήγε καν στην συνεδρίαση του PES! Αλλά και ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του PES για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ!

Αντίθετα στη συνεδρίαση ήταν παρών ως παρατηρητής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε το «ενιαίο μέτωπο» που έχουν σχηματίσει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, αλλά και για την συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές την χαρακτήρισαν ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του στο PES υπογράμμισε ότι

-η περασμένη βδομάδα είναι «ιστορική» για την Ελλάδα. «Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος. Η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία του Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη» φέρεται να είπε.

-«οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο Κ. Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους» τόνισε. «Η ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον» ήταν η εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα.

-όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: συλλογικές ή μονομερείς λύσεις». Η Ελλάδα τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ζητά τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.