ΤΟ BLOG
28/01/2018 08:22 EET | Updated 28/01/2018 08:22 EET

Το διακύβευμα των εκλογών

Giorgos Lilligas

Αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του εθνικού μας θέματος.

Συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε ταφόπλακα του Κυπριακού. Επιβάλλεται να θέσουμε το Κυπριακό σε μια νέα πορεία, να ακολουθήσουμε μια διεκδικητική πολιτική με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, ασφαλή και λειτουργική λύση του κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2015, πολύ μακριά από οποιεσδήποτε προεκλογικές συγκυρίες, που θέτει τις βάσεις για αυτή τη νέα πορεία.

Πάνω και πριν από όλα όμως, θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε το λόγο στον Κυπριακό Ελληνισμό. Οι Κύπριοι πολίτες ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίσουν μέσα από ένα δημοψήφισμα αν αποδέχονται ή όχι την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ότι αποφασίσει ο λαός πρέπει να είναι δεσμευτικό για όλους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εθνικής ενότητας και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και πολίτες, την λαϊκή εντολή για μια νέα πορεία στο Κυπριακό. Μια πορεία που θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και όχι να τα νομιμοποιεί όπως συμβαίνει με τη ΔΔΟ η οποία δεν μπορεί να έχει «σωστό περιεχόμενο» γιατί εκ φύσεως της, ακρωτηριάζει ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται το κατεστημένο με τους πολίτες. Στη μια πλευρά είναι αυτοί που υποστήριξαν τις αποτυχημένες πολιτικές στην οικονομία, οι πολιτικές συναλλαγές και τα ανταλλάγματα, τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, η δικτατορία του χρήματος και απέναντι, η  μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά, να αλλάξουμε την Κύπρο και καλούνται να πάρουν την τύχη της Κύπρου στα χέρια τους.

Η δική μου πρόταση, αν οι πολίτες με τιμήσουν με τη ψήφο τους, αφορά την προώθηση εντός ενός έτους 25 μέτρων που θα έχουν άμεσα και απτά οφέλη στην καθημερινότητα των πολιτών και θα δίνουν ξανά την προοπτική στη μεσαία τάξη αλλά και θα στηρίζουν αποτελεσματικά τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας.

Για παράδειγμα, προτείνω τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων για επίλυση του μεγάλου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Το Ταμείο αυτό θα αγοράζει με σημαντική έκπτωση πάνω από 50% τα δάνεια δανειοληπτών και μικροεπιχειρηματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση αλλά για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα δάνεια τους. Είναι μια πρόταση αμοιβαίου οφέλους για όλους γιατί οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν με θετικό πρόσημο τα βιβλία τους από τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και οι δανειολήπτες θα αναλάβουν το κόστος ενός δανείου το οποίο θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά.

Επίσης, προτείνω τη σταδιακή αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών και των μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων αλλά και των μικρών εταιρειών που έχασαν το κεφάλαιο κίνησης τους, με μια ειδική φορολογία 3% επί των κερδών των τραπεζών, τέλος ύψους €100.000 σε όσους ξένους επενδυτές λαμβάνουν κυπριακό διαβατήριο και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι δύο προτάσεις  που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις και στηρίζουν την κοινωνική συνοχή χωρίς οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα και τη ληστεία που έγινε σε μια νύχτα.  

Παράλληλα θα προωθήσουμε μια δέσμη προτάσεων που εμείς ονομάζουμε «έξυπνες λύσεις»: μέτρα που βελτιώνουν έμπρακτα και δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών με ελάχιστο ή και καθόλου κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν ανατρέπουν αρνητικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Τέτοια μέτρα είναι: η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, η κατάργηση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής, η υιοθέτηση κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα ανάλογα με τη δυσκολία και τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος, η σταδιακή αύξηση της κατώτατης σύνταξης ώστε να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας δηλαδή στα 733 ευρώ, η προώθηση του κανόνα των 10 ημερών για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, η κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις γιορτές, η εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και άλλες παρόμοιες καινοτόμες προτάσεις.  

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους πολίτες να πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν και ελεύθερα να κρίνουν ποιος είναι ο πιο έμπειρος, ο πιο ικανός, ο πιο κατάλληλος. Τους καλούμε να ψηφίσουν εκείνον που θεωρούν καλύτερο για να αναλάβει το πηδάλιο της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και να περάσουν με τη ψήφο τους στο δεύτερο γύρο εκείνον τον υποψήφιο που μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.