To διακύβευμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία και η (σίγουρη) επικράτηση του Πούτιν

Τι αναμένεται να δούμε στη ρωσική πολιτική
Sputnik Photo Agency / Reuters

Οι προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου θεωρούνται ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα διεθνούς ενδιαφέροντος του επερχόμενου έτους- αλλά ταυτόχρονα και ένα από αυτά στα οποία η έκπληξη/ ανατροπή θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο, καθώς η νίκη και νέα θητεία του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι μάλλον βέβαιη.

Όπως υπογραμμίζει, μιλώντας στη HuffPost Greece, ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η επικράτηση Πούτιν έχει προδιαγραφεί όχι τους προηγούμενους μήνες, ούτε καν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση αλλά από την τροποποίηση του συντάγματος το 2008.

«Ο Ρώσος πρόεδρος, εκτός από λαοφιλής, πιστώνεται: τη σταθεροποίηση στο εσωτερικό (έστω και αν αυτή το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται προς τα κάτω), την επαναφορά της Ρωσίας στο διεθνές γίγνεσθαι και δη με σημαντικό ρόλο σε περιφέρειες (π.χ. Μέση Ανατολή) που βρίσκονται εκτός της ακτίνας άμεσης επιρροής (όπως ο μετασοβιετικός χώρος), τη συνακόλουθη ανάκτηση της εθνικής περηφάνειας εφόσον η Μόσχα φαίνεται να συνομιλεί σε ισότιμη βάση με τους ισχυρότερους δρώντες και μία αρχικά ισχυρή και εν συνεχεία ισχνή οικονομική ανάπτυξη. Συν τοις άλλοις, η ανάσχεση των φωνών της αντιπολίτευσης και η επιβολή μίας κυρίαρχης άποψης συντελούν στην εικόνα παντοδυναμίας του Πούτιν» σημειώνει ο κ. Φίλης.

Όσον αφορά στο τι αναμένεται να δούμε κατά την επόμενη πενταετία, η ρωσική πολιτική έχει αποκτήσει κάποιες σταθερές επί Πούτιν, από τις οποίες είναι μάλλον δύσκολο να παρεκκλίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι πολιτικές αυτές, όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, είναι οι εξής:

-Έμφαση στα εργαλεία γεωπολιτικής ισχύος (π.χ. ενέργεια)

-Προσέγγιση με περιφερειακές δυνάμεις (Κίνα-Ιράν, σε μικρότερο βαθμό και κατά το δοκούν Ινδία και Τουρκία),

-Διάθεση αμφισβήτησης της κυριαρχίας και του μοντέλου της Δύσης μέσα από συμπράξεις και σχήματα τοπικής εμβέλειας,

-Εκμετάλλευση των κενών που δημιουργεί τυχόν αδράνεια/αναποφασιστικότητα από μεριάς των ανταγωνιστών της Ρωσίας

-Επιμονή στον αντιτρομοκρατικό αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας εντός και εκτός Ρωσίας

-Εναλλαγή τακτικών κλιμάκωσης και αποσυμπίεσης της έντασης -με διάθεση συνεργασίας- με διάφορους παίκτες του διεθνούς συστήματος.

«Εκτός απροόπτου ή αν συνηγορήσουν οι συνθήκες, δεν αναμένουμε θεαματικές ανατροπές τόσο στην εγχώρια κατάσταση όσο και στην εξωτερική πολιτική της Μόσχας. Αρκετά, πάντως, θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, όχι απαραίτητα ως προς τη θέση του Πούτιν αλλά αναφορικά με τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό και διεθνές στερέωμα» καταλήγει ο διευθυντής ερευνών του ΙΔΙΣ.

Δημοφιλή