Το Διεθνές Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για τα αιματηρά επεισόδια στη Βενεζουέλα και τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες

Το Διεθνές Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για τα αιματηρά επεισόδια στη Βενεζουέλα και τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες
SOPA Images via Getty Images

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε χθες Πέμπτη ταυτόχρονα «προκαταρκτικές έρευνες» για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στη Βενεζουέλα, θέατρο αιματηρών πολιτικών ταραχών, και στις Φιλιππίνες όπου μαίνεται ο πόλεμος κατά των νακρωτικών.

Η ταυτόχρονη έναρξη προκαταρκτικών ερευνών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του ΔΠΔ, αποφασίστηκε μετά την προσφυγή μελών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τις κυβερνήσεις στο Καράκας και τη Μανίλα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στις Φιλιππίνες και τη Βενεζουέλα από το 2016 (…) Αποφάσισα να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα (απαραίτητο στάδιο για την έναρξη επίσημης έρευνας) για κάθε μία από τις περιπτώσεις», ανέφερε η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα σε ανακοίνωσή της.

Τον Νοέμβριο η Μπενσούντα είχε συναντηθεί στη Χάγη, όπου είναι η έδρα του ΔΠΔ, με την πρώην γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία ζήτησε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τους φόνους και τα βασανιστήρια που φέρεται να έχει διαπράξει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία διέρχεται βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

Στις Φιλιππίνες η εισαγγελέας του ΔΠΔ θα ερευνήσει τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου εναντίον των ναρκωτικών, «τον οποίο έχει κηρύξει η κυβέρνηση της χώρας».

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε, που εξελέγη το 2016, έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες χρήστες.

Όταν ενημερώθηκε σχετικά με την έρευνα ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε αμέσως αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Μετά την εκλογή του Φιλιππινέζου προέδρου σχεδόν 4.000 φερόμενοι διακινητές και χρήστες ναρκωτικών έχουν φονευθεί από την αστυνομία. Οι αρχές ερευνούν επίσης ακόμη περισσότερους από 2.000 φόνους «που διαπράχθηκαν σε σχέση με τα ναρκωτικά» από αγνώστους.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος από αυτόν που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία και πολλοί από τους φόνους έχουν διαπραχθεί από σκοτεινούς μισθοφόρους.

«Πολλά από τα καταγγελλόμενα γεγονότα αφορούν εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της μάχης κατά των ναρκωτικών», εξήγησε η Μπενσούντα.

Η αστυνομία των Φιλιππίνων από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι δρα ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP)

Δημοφιλή