Το δικαίωμα στο νερό μπορεί να το ξεχνάμε αλλά είναι το πιο βασικό

Λίγες σκέψεις με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Μία ημέρα που καλεί τον κόσμο μας να έχει νερό για όλους, χωρίς διακρίσεις.
seb_ra via Getty Images

Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου να παραπονιέται για εκείνα που δεν έχει απλόχερα μπροστά του. Για εκείνα που δεν τα βρίσκει σε αφθονία, για εκείνα που κοπιάζει για να τα αποκτήσει. Είμαστε μια φυλή και μια γενιά που πάλεψε για πολλά από τα δικαιώματά της, που ταλαιπωρήθηκε και δυσκολεύτηκε, που ζήτησε πολλά γιατί της πήραν ακόμα περισσότερα. Αλλά είμαστε ταυτόχρονα και μια γενιά που μέσα στον ρυθμό της καθημερινότητας, έπαψε να βλέπει και αυτά που έχει μπροστά της χωρίς κόπο, πριν καν τα ζητήσει.

Έχουμε πει πολλές φορές από αυτό το site και θα το πούμε ακόμα περισσότερες αν χρειαστεί, ότι το νερό είναι από τα πλέον υποτιμημένα αγαθά στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί πιθανότατα έχουμε συνηθίσει να το έχουμε άφθονο, καθαρό, ποιοτικό και οικονομικό στις βρύσες μας. Γιατί ήταν πάντα εκεί για εμάς. Μόνο που αν δούμε λίγο παραέξω, αν κοιτάξουμε τι γίνεται ακόμα και σε χώρες πολύ κοντά σε εμάς, θα δούμε ότι δεν απολαμβάνουν όλοι αυτό το δικαίωμα στο νερό με τον ίδιο τρόπο που το προσφέρει σε εμάς η ΕΥΔΑΠ εδώ και τόσες δεκαετίες.

Ας δώσουμε όμως μια καλύτερη εικόνα. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε επισήμως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992. Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ορίστηκε η 22 Μαρτίου. Και το 2019, η Ημέρα είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις, με το σύνθημα “Leaving No one Behind”. Μακάρι η θεματική αυτή να αφορούσε λίγες μόνο χώρες στον κόσμο. Μακάρι το πρόβλημα του νερού παγκοσμίως να ήταν λυμένο, όπως στη χώρα μας, και να είχαμε λίγα βήματα ακόμα να κάνουμε για να εξαλειφθεί από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, είναι σχεδόν 2,1 τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων στον κόσμο, οι οποίοι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Και σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε ότι περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Τα πραγματικά τρομακρικά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Είναι σίγουρα δύσκολο να ευαισθητοποιηθείς για κάτι που δεν σε αγγίζει. Για κάτι που δεν σου χτυπά την πόρτα απειλητικά. Αλλά οι στόχοι που θέτουμε ως κοινωνία πολιτών είναι παγκόσμιοι, δεν αφορούν μόνο τη δική μας μικρή γειτονιά. Η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, βασιζόμενο και στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6 ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Κι ακόμα κι αν εμείς ατομικά δεν κάνουμε κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν για λογαριασμό μας. Αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους. Μία αποστολή η οποία δεν είναι απλά η δέσμευση μιας εταιρείας απέναντι στους πελάτες της. Είναι μία άτυπη υπόσχεση προς την κοινωνία ότι το ιερό αυτό δικαίωμα είναι πέρα για πέρα ασφαλές.

Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της τη διανομή πόσιμου και ποιοτικού νερού για όλους τους κατοίκους της Αττικής, ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για τον λόγο αυτό, η Εταιρεία εφαρμόζει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητάς της δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Παράλληλα, έχει εισάγει φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ).

Έτσι, υπάρχει στη χώρα μας ένας φύλακας ενός αγαθού. Ο οποίος δεν μας άφησε σε κάποια στιγμή της δικής μας ενηλικίωσης ως γενιά, να αισθανθούμε ανασφαλείς. Μας προστάτευσε από τον κίνδυνο και τώρα συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα για να μας ενημερώσει για ό,τι γίνεται εκτός των συνόρων. Τόσο για να συνειδητοποιήσουμε το αγαθό που έχουμε στα σπίτι μας τόσο απλά όσο και για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να φωνάξουμε κι εμείς με τη σειρά μας το σύνθημα:

Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Δημοφιλή