ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2020 18:48 EEST | Updated 24/05/2020 19:18 EEST

Το διθυραμβικό αφιέρωμα των Financial Times στην Καρδαμύλη και την οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Ο Φέρμορ δεν έκανε δικά του παιδιά και για τον λόγο αυτό κληροδότησε το οίκημα στο Μουσείο Μπενάκη.

ASSOCIATED PRESS

Με τον τίτλο «Η οικία τού Πάτρικ Λη Φέρμορ ετοιμάζεται για τους πρώτους επισκέπτες της» οι Financial Times εξυμνούν σε άρθρο τους την Καρδαμύλη λέγοντας στους τουρίστες: «Kαθώς η Ελλάδα ανοίγει ξανά για τους τουρίστες, αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος να μείνει κανείς».

Η δημοσιογράφος Αλεβ Σκοτ, γράφει για την πετρόχτιστη όαση που επισκέφτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και η σύζυγός του Τζόαν βρήκαν το κομμάτι αυτό γης στα νότια της Πελοποννήσου το 1963.

Με σχέδια του Βρετανού συγγραφέα και την τεχνική βοήθεια του αρχιτέκτονα και φίλου τους, Νίκου Χατζημιχάλη έφτιαξαν το σπίτι αυτό που έγινε το προσωπικό τους ησυχαστήριο.

Eurokinissi

 

Η δεύτερη ζωή της οικίας Λη Φέρμορ στην Μάνη

 

«Η περισσότερη πέτρα μεταφέρθηκε από τους πρόποδες του Ταϋγετου και μάλιστα με μουλάρια. Κάποια μεγάλα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους από τον ίδιο τον Λι Φέρμορ και την ομάδα των ντόπιων κτιστών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Φέρμορ δεν έκανε δικά του παιδιά και για τον λόγο αυτό κληροδότησε το οίκημα στο Μουσείο Μπενάκη.

Eurokinissi

 

«Ο Βρετανός συγγραφέας ξεκαθάρισε πως ήθελε το σπίτι του να αξιοποιηθεί ως ησυχαστήριο συγγραφέων, ωστόσο γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ακριβό, έδωσε την άδειά του για τη ενοικίασή του κάθε καλοκαίρι», γράφει η Σκοτ.

Η οικία του εκσυγχρονίστηκε, κάθε δωμάτιο έχει πια και τηλεόραση, ενώ κατασκευάστηκε και πισίνα, στον κήπο λίγο πάνω από την ακτή. Μετά την ανακαίνισή του, φέτος θα δεχτεί, από την 1η Ιουλίου. Η αποκλειστική χρήση όλης της οικίας που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από δέκα άτομα, στοιχίζει 4.000 ευρώ τη νύχτα.

 

 

Όταν οι Φέρμορ έφτασαν στην Καρδαμύλη την δεκαετία του 1960, είχαν πολύ λίγους γείτονες, ενώ το μικρό εκκλησάκι κοντά στο σπίτι τους, που ήταν αφιερωμένο στους αρχάγγελους Γαβριήλ και Μιχαήλ, ήταν σχεδόν δικό τους, γράφει η δημοσιογράφος.

Eurokinissi

 

Τώρα, ο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς τόπος έχει γίνει δημοφιλής για δεκάδες ξένους αλλά και Έλληνες τουρίστες, ειδικά για όσους έχουν αδυναμία στις ήρεμες διακοπές και την πεζοπορία.

Μετά από μία σχολαστική και επίπονη ανακαίνιση, αναφέρει το άρθρο, το σπίτι θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του την 1η Ιουλίου, υπογραμμίζοντας τις λεπτομέρειες της ενοικίασης του: το σπίτι μπορεί να «κλειστεί» στο σύνολο του, φιλοξενώντας μέχρι δέκα άτομα, ή σε τρία διαφορετικά μέρη, το κυρίως σπίτι, για έξι, και τον ξενώνα και το «παραδοσιακό σπίτι», για δύο επισκέπτες έκαστο.

Eurokinissi

 

Η αρθρογράφος περιγράφει λεπτομερώς την επίσκεψη της στην οικία τον περασμένο Φεβρουάριο, τονίζοντας τις λεπτομέρειες που της έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, όπως τις μεσαιωνικές καμάρες που φέρνουν στο νου την αρχιτεκτονική των βυζαντινών μοναστηριών και τους ενός μέτρου πάχους τοίχους, που κρατούν έξω τη ζέστη του καλοκαιριού. Ακόμη, αναφέρεται στη «μαγεία που κράτησε εκεί τον Φέρμορ για σχεδόν μισό αιώνα», περιγράφοντας τη φυσική ομορφιά που περικλείει την οικία και την τοποθετεί στην κορυφή των καλοκαιρινών επιλογών της εφημερίδας.