Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Βάσει της πρότασης, επαφίεται στην κάθε χώρα να αποφασίσει.
Image Source via Getty Images

Την πρόταση κατάργησης της αλλαγής ώρας υπερψήφισαν οι Ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Βάσει αυτής της πρότασης, η κάθε χώρα- μέλος θα έχει δικαίωμα επιλογής από το 2021, είτε να διατηρήσει το παρόν σύστημα, είτε να καταργήσει την αλλαγή της ώρας δύο φορές το έτος.

Στο πλαίσιο οδηγίας της ΕΕ, όλες οι χώρες μέλη αλλάζουν σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και πίσω σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν έκανε την εν λόγω πρόταση πέρυσι, μετά από δημόσια διαβούλευση όπου διαπιστώθηκε πως το 84% όσων συμμετείχαν ήταν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Στη διαβούλευση αυτή υπήρξαν 4,3 εκατομμύρια ανταποκρίσεις, εκ των οποίων το 70% ήταν από τη Γερμανία, το 8,6% από τη Γαλλία, και το 6% από την Αυστρία.

Αναλυτικότερα, από άποψης αποτελεσμάτων, η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν (76%) είπαν πως είχαν αρνητική εμπειρία από την αλλαγή ώρας, το 84% ήταν υπέρ της κατάργησής της και το 16% ήθελαν τη διατήρησή της. Οι μόνες χώρες- μέλη όπου ήταν περισσότεροι αυτοί που ήθελαν διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στη Μάλτα, ενώ στη Μάλτα οι απόψεις ήταν μοιρασμένες εξίσου. Οι κύριοι λόγοι για αυτούς που θέλουν κατάργηση είναι η ανθρώπινη υγεία (43%) και η εξοικονόμηση ενέργειας (20%). επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η βρετανική Βουλή (Βουλή των Λόρδων, Βουλή των Κοινοτήτων) υπέβαλε αιτιολογημένη άποψη, με τη Βουλή των Λόρδων να εκτιμά πως η Κομισιόν «δεν εξήγησε ή αιτιολόγησε επαρκώς την ανάγκη για παρέμβαση της ΕΕ...ούτε εξέτασε πιθανές εναλλακτικές». Παράλληλα, πρόσθεσε πως, δεδομένων των γεωγραφικών και άλλων χαρακτηριστικών, οι χώρες- μέλη είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίζουν περί των αλλαγών της ώρας. Αιτιολογημένη άποψη υπέβαλε και η κυβέρνηση της Δανίας.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, η αντίσταση στην αλλαγή ώρας είναι μεγαλύτερη στις βόρειες χώρες, όπου οι εποχιακές διαφορές στις ώρες με φως είναι μεγαλύτερες από αυτές στις νότιες. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η Φινλανδία έχει 18,5 ώρες με φως, αλλά τον Δεκέμβριο μόλις 5,5. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 14,5 ώρες και 9,3 ώρες- ωστόσο και οι δύο χώρες βρίσκονται στην ώρα ζώνη ώρας (Easter European Time- GMT+2).

Δημοφιλή