Το επεισόδιο και το θρίλερ με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο

Το επεισόδιο και το θρίλερ με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο

Όλα ξεκίνησαν, όταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018 στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού oι δύο ένστολοι εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου και, όπως και οι ίδιοι φέρεται να έχουν καταθέσει, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της διαρκούς χιονόπτωσης αποπροσανατολίστηκαν και τελικά εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν μετά από 24 ώρες ότι οι δύο Έλληνες θα οδηγηθούν στην τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η κατηγορία ήταν για παράνομη διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή.

Οι δύο στρατιωτικοί παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και απόπειρα κατασκοπείας.

Τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν

«Δεν είμαστε πράκτορες» δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο.

Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Οι διαπραγματεύσεις

Αν και αρχικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου το ζήτημα είχε χαρακτηριστεί «τυπικό θέμα», τελικά το θρίλερ πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Αποστολάκης είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και είχε δηλώσει ότι «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές». Ενώ, είχε προσθέσει πως «οι νομικές διαδικασίες είναι απολύτως τυπικές και αφορούν δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα».

Σε δική του ανακοίνωση, το Μαξίμου ξεκαθάριζε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Παράλληλα, υπήρξαν επαφές σε επίπεδο γενικών επιτελείων, με τοντότε αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγό Χουλούτ Ακάρ να δηλώνει στον Ελληνα Αρχηγό, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ότι η Αγκυρα επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Διπλωματία των ομήρων» με υπογραφή Ερντογάν

Αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ...καθώς ακολούθησε σκλήρυνση της τουρκικής γραμμής και απορρίφθηκαν διαδοχικές προσφυγές των συνηγόρων των δύο Ελλήνων αξιωματικών, που ζητούσαν καταρχήν να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι.

Οι κατηγορίες καθυστέρησαν επί μακρόν να διατυπωθούν επίσημα και να οριστικοποιηθούν.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να θέσει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους που παραμένουν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

Οι οκτώ Τούρκοι είχαν διαφύγει τότε με ελικόπτερο προς την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν προσπάθησε συστηματικά να ανοίξει κουβέντα για ανταλλαγή, εισπράττοντας απορριπτική απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση.

Δημοφιλή