ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/10/2020 07:19 EEST

Το επενδυτικό Ελ Ντοράντο των ΑΠΕ

Με 11.000 έργα όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών για συνολικά 76 GW.

Έκρηξη επενδύσεων στην παραγωγή «καθαρής ενέργειας» προβλέπεται τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους ομίλους.  Με 11.000 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη χώρα μας υπερκαλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε αναλογία 10 προς 1.

Με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, ήτοι 35% μέχρι το 2030, απαιτείται δυναμικότητα 19 GW, από τα 10,5 GW που έχουμε σήμερα. Τα υπολοιπόμενα 8,5 GW αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 9 δις. ευρώ. Τα έργα ωστόσο που ετοιμάζονται αντιστοιχούν σε δεκαπλάσια αξία, ήτοι 80 δισ. ευρώ με βάση τα επίσημα στοιχεία. Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι τα επενδυτικά κεφάλαια για ΑΠΕ αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι αποτελούν το 30% του Next Generation EU ενώ η αγορά πιέζει για υψηλότερους στόχους στην πορεία μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία 150 ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες με επιστολή τους ζητούν αναθεώρηση του στόχου μείωσης των ρύπων. Στις 150 εταιρείες της πρωτοβουλίας συμμετείχαν οι Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF,  Signify, αλλά και ελληνική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Επίσης, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η ΕΕ προσανατολίζεται σε αναβάθμιση του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Αναβάθμιση των στόχων σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ, μεγαλύτερες επενδύσεις για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και φυσικά αναθεώρηση του στόχου του ΕΣΕΚ για μείωση των ρύπων από 32% σήμερα σε 38,5% και αντίστοιχα αναπροσαρμογή του στόχου για τη διείσδυση των ΑΠΕ από 35% στα επίπεδα του 40%. Τα παραπάνω καλλιεργούν προσδοκίες για δημιουργία νέου χώρου για υποψήφιους επενδυτές. 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost